nieuws
Schade door pollers afgenomen
In heel wat binnensteden vormen pollers nog altijd een flinke ergernis voor automobilisten die een straat niet in kunnen rijden door zo’n opkomend paaltje uit het wegdek. Toch zorgen de pollers steeds minder voor schade, zo blijkt uit navraag van het AD bij verzekeraar Centraal Beheer. De ANWB wil toch van de paaltjes af.

Tal van argeloze automobilisten, maar ook stadsbussen en politiewagens kwamen de afgelopen jaren onzacht in aanraking met de pollers. De gemeente Dordrecht meldde medio vorige maand
dat er in het eerste halfjaar van 2018 al 13 verkeersdeelnemer op zo’n paaltje waren geknald, al meer dan de 10 ongevallen in heel 2017. Voor de Zuid-Hollandse stad reden om nog eens goed te gaan denken hoe de paaltjes beter zichtbaar kunnen worden gemaakt, al gaat het in Dordtse situatie al om palen met een doorsnee van meer dan 20 centimeter die voorzien zijn van rode waarschuwingslichten.
Onvoldoende maatregelen
Ook in Zwolle zorgden de pollers voor hoofdbrekens zo meldt het AD. Dit naar aanleiding van een rechtszaak die de gemeente onlangs verloor en die was aanspannen door een snorfietser uit de IJsselstad. Zij knalde in 2016 op een opkomende poller en raakte daarbij zwaargewond. De rechter oordeelde dat de gemeente onvoldoende maatregelen had genomen om gevaarlijke situaties te voorkomen en veroordeelde de gemeente tot het betalen van een schadevergoeding van € 7.500 aan de vrouw. In februari van dit jaar besloot Zwolle zelf al te stoppen met de pollers.
Minder ongelukken dan in begin
Andere gemeenten in Overijssel en Gelderland overwegen een dergelijke stap niet en stellen dat er haast nooit een ongeluk gebeurt. Ze lijken daarin gelijk te krijgen als wordt gekeken naar de schadecijfers. Uit navraag van het AD bij Centraal Beheer, marktleider aansprakelijkheid voor gemeenten, blijkt dat er veel minder ongelukken met de paaltjes gebeuren dan tijdens de introductie van de paaltjes vijftien tot twintig jaar geleden.
Liefst verdwijnen
Toch ziet de ANWB de paaltjes het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Woordvoerder Ad Vonk: “Du moment dat je een paal in een verkeersstroom zet, zal er altijd iemand tegenaan botsen en kan het helemaal verkeerd uitpakken. En je kunt je ook afvragen of die pollers qua kosten ook het beste middel zijn om verkeer te reguleren. Het onderhoud is duur.’’
Reageren kan op twee manieren.
Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.
Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.
Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.