nieuws

Boze vakantieganger meldt zich bij letselschadebureau om processierups

Schade 4977

De beheerders van een Overijssels vakantiepark hebben onvoldoende gedaan om te voorkomen dat bezoekers last kregen van de eikenprocessierups. Dat vindt een 78-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die in juni zijn vakantie op het park afbrak vanwege jeukklachten. De man laat zich bijstaan om zijn schade te verhalen door letselschadebureau JBL&G. Volgens hen is het voor het eerst dat er in Nederland een letselschadezaak speelt rond de eikenprocessierups.

Boze vakantieganger meldt zich bij letselschadebureau om processierups

De vakantieganger zat met zijn hond regelmatig op een bankje tegenover het hertenkampje op het park. Na enkele dagen kreeg hij last van jeuk en huiduitslag. De oorzaak was een nest rupsen in de eik achter het bankje. Na de melding wikkelden de parkbeheerders het bankje in afzetlint en plaatsten ze een waarschuwing. Omdat de jeuk ondraaglijk was geworden, keerde het slachtoffer twee dagen eerder terug naar huis dan gepland.

Irritaties

De brandharen van de rupsen kunnen zorgen voor irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. Voor honden kan het zelfs dodelijk zijn. Volgens letselschadejurist Frederik Lieben van JBL&G heeft de eigenaar van een eikenboom een onderzoeks- en zorgplicht ten aanzien van de eventuele aanwezigheid van een eikenprocessierupsennest. “Gedurende de warme zomermaanden bestaat er een vergrote kans dat een nest aanwezig is. Bovendien komen oude nesten vaak terug. Een bomeneigenaar doet er verstandig aan regelmatig controles en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren aan de boom en zijn omgeving. In dit geval heeft de beheerder zelfs een bank geplaatst onder een eikenboom, wat tot een nog hogere zorgplicht had moeten leiden.”

De man schreef een brief aan het management. “Wat een leuke vakantie zou moeten zijn in uw mooie park, werd door onachtzaamheid een ramp. Slapeloze nachten, onbeschrijfelijke jeuk aan beide armen, een explosie van ontstekingen.” Het vakantiepark noemt het ‘schoonhouden’ van het park ‘onbegonnen werk’. Het management antwoordt in een briefje: “Wij willen het hiermee niet op u als gast afschuiven, maar men moet zelf ook oplettend zijn in natuurlijke omgevingen voor kwalijke insecten, planten en dieren, zoals ook voor teken, brandnetels, wespen, muggen, mieren, muizen, et cetera.”

Actieve bestrijding

Gemeenten, boom- en terreineigenaren zijn volgens JBL&G echter wettelijk verplicht om de eikenprocessierups actief te bestrijden om schade en aansprakelijkstelling te voorkomen. “De gemeente heeft het park ingelicht over de rupsen, ze weten dat er eiken staan waar de rups zich graag in nestelt, en toch hebben ze nagelaten zelf onderzoek te verrichten en de rupsen structureel te bestrijden. In deze zaak zijn zelfs pas maatregelen genomen nadat het gevaar zich al had verwezenlijkt, en pas nadat onze cliënt letselschade had opgelopen”, zegt Lieben.

Verontrust

Volgens de letselschadejurist is de omvang van de zaak beperkt. “Er is sprake van letsel. Hij heeft uitslag en heeft er enige tijd beperkingen door ondervonden. De pijn en het leed, dat is lastig om in waarde uit te drukken. De hond had niks, maar de rups is potentieel levensgevaarlijk voor honden. Ze kunnen eraan overlijden. Dat is onderdeel van immateriële schade, hij is verontrust geweest.” Volgens Lieben beschikte zijn cliënt ook niet over een annuleringsverzekering om zijn niet-genoten-vakantiedagen op te claimen.

Reageer op dit artikel