nieuws

Zomerserie (1) – Bernardo Walta (De Goudse): ‘Ik verwacht marktbrede premiemaatregelen om verzuimlast op te vangen’

Schade 1301

Zomerserie (1) – Bernardo Walta (De Goudse): ‘Ik verwacht marktbrede premiemaatregelen om verzuimlast op te vangen’

Hoe kijkt de sector vanaf het strand, vanuit een berghut of vanaf het eigen balkon in een metropool terug op het eerste halfjaar van 2018? En wat kunnen we komende maanden nog verwachten? Deze zomer stelt amweb dagelijks zeven vragen aan een branchegenoot. Commercieel directeur Bernardo Walta van De Goudse hoopt dat de discussie over actieve provisietransparantie snel wordt gesloten. En dat een debat over de toegang tot advies juist oplaait.

Zet je de dekking voor gevaarlijke sporten aan of lig je risicoloos aan het zwembad in het resort deze zomer?
“Ik ben het hele jaar veel onderweg en vind het dan ook heerlijk om twee weken lang te luieren op een zonnig strand. Bestemming dit jaar is de noordkust van Spanje, vlakbij Roses. Het wordt een echte mannenvakantie want ik ga met mijn zoon van 19 en een kameraad van hem. Dus misschien moet de dekking voor gevaarlijke sporten toch aan…”

Op welk resultaat uit het eerste halfjaar kijk je met veel genoegen terug?
“De omzetontwikkeling van De Goudse. Door onze duidelijke keuze voor samenwerking met adviseurs zien we een mooie omzetgroei, vooral bij de markt voor zakelijk schade. Ook onze focus op het mkb en daarbinnen specifieke branches slaat steeds beter aan in de markt.”

Met welk project mogen collega’s je aan het strand lastigvallen?
“Cyber! Ik geloof erg in een enorme ontwikkeling van deze markt, op het gebied van verzekeren maar zeker ook in de dienstverlening. Alle ontwikkelingen op dit gebied vind ik dan ook interessant.”

Waar moet de branche na de zomer haast mee maken?
“Het aansluiten op alle technologische ontwikkelingen. Ik denk dat dit voor ons, maar zeker ook voor adviseurs enorme kansen biedt. Zo hebben wij laatst met een groep adviseurs de mogelijkheden besproken van ‘big data’ en hierbij kwam enorm veel energie en creativiteit los. Mooi om te zien!”

Welke discussie mag nu wel eens gesloten worden en hoeft na de vakantie beslist niet heropend te worden?
“De discussie over actieve provisietransparantie. Er is geen enkele aanleiding hiervoor en geen klant zit hier op te wachten. Dus wat mij betreft discussie gesloten! Maar ik wil wel een nieuwe discussie starten: de toegang tot de adviesmarkt! Ik maak mij daar grote zorgen over. We moeten zorgen dat de drempel tot de adviesmarkt lager wordt in de toekomst om vooral ook de mensen die advies hard nodig hebben te kunnen blijven bedienen.”

Welk nieuws of welk dossier gaat de sector komend halfjaar bezighouden?
“Recent werd bekend dat het verzuim in Nederland in geen jaren zo hoog is geweest. Dit zien wij helaas terug in de resultaten van onze verzuimportefeuille. Er is een sterke correlatie tussen de daling van de werkloosheid en de stijging van het verzuim. Ik verwacht dan ook dat er marktbreed premiemaatregelen genomen gaan worden om de stijgende schadelast op te kunnen vangen. Dit zal helaas veel (uitleg)werk betekenen voor ons als verzekeraars en daarmee natuurlijk ook voor de adviseur.”

Welk succes hoop je op de kerst- of nieuwjaarsborrel te kunnen melden?
“Ik hoop dat er dan een akkoord is op het invoeren van fiscale aftrekbaarheid van de advieskosten voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Hiermee zetten we een mooie stap om de drempel tot de adviesmarkt voor dit zeer belangrijke product te verlagen.”

Reageer op dit artikel