nieuws

Januaristorm was duurste natuurramp in eerste halfjaar

Schade 734

Januaristorm was duurste natuurramp in eerste halfjaar

De storm die op 18 januari door een deel van Europa raasde en voor tientallen miljoenen euro’s schade aanrichtte in Nederland, is wereldwijd de duurste natuurramp van het afgelopen halfjaar. Dat berekende herverzekeraar Munich Re. De schade bedroeg $ 2,7 miljard. Daarvan was $ 2,1 miljard verzekerd. De totale schade in de eerste zes maanden lag op het laagste niveau sinds 2005.

De kosten voor natuurrampen wereldwijd kwamen in het eerste halfjaar van 2018 uit op ongeveer $ 33 miljard. Ongeveer de helft daarvan was verzekerde schade. Over de afgelopen 30 jaar bedroeg het gemiddelde schadebedrag door natuurgeweld $ 68,3 miljard.

Druk op resultaat

Het duurste event volgens Munich Re was storm Frederieke. Zo noemden de Duitsers de storm die op 18 januari ook in Nederland veel schade veroorzaakte. Frederieke raakte ook Ierland, Groot-Brittannië, België en Polen. Achmea schatte € 100 miljoen aan schadevergoedingen te moeten uitkeren. Ook het kwartaalresultaat over Q1 van NN kreeg een knauw door de januaristorm.

Andere dure natuurrampen waren volgens Munich Re winterstormen en hagelbuien in de Verenigde Staten en Canada. De herverzekeraar houdt er rekening mee dat de schadecijfers nog hoger uitvallen. Schattingen van de kosten van onder andere een aardbeving vorige maand in Japan en een cycloon in mei in Jemen en Oman zijn nog niet meegenomen in de cijfers.

Reageer op dit artikel