nieuws

Extreme droogte bereikt punt waarop telers mogen claimen

Schade 1861

Gewassen van telers hebben flink te lijden onder het neerslagtekort in Nederland. Op veel plaatsen wordt deze week de grens bereikt waarop de droogtedekking van agrarische weersverzekeringen de schade vergoedt. Volgens Jan Schreuder, directeur van de onderlinge weerschadeverzekeraar Vereinigte Hagel, is deze zomer te vergelijken met de beruchte droge zomer van 1976. Hij verwacht dat er veel claims zullen binnenkomen.

Extreme droogte bereikt punt waarop telers mogen claimen

Voorlopig wordt er nog geen neerslag verwacht. Hoeveel claims denken jullie binnen te krijgen?

“Elke weersverzekering heeft een drempel vanaf welk neerslagtekort je kunt claimen. Bij ons is dat 250 millimeter. Op de kaartjes van de KNMI zie je dagelijks de gebieden toenemen waar die grens gehaald wordt.”

Hebben boeren met een Brede Weersverzekering allemaal droogteschade?

“De meeste zullen wel schade melden, ja. Hoeveel schade ze hebben hangt van het gewas af. Aardappelen, uien, peen, dat zijn gewassen die gevoelig zijn voor droogte. Graan en graszaad is al geoogst, maar andere gewassen moeten juist nu de groei doormaken.

Het lijkt inmiddels op het beroemde jaar 1976. Veel telers en vaders van jonge ondernemers kunnen dat nog wel herinneren. Na het planten viel er geen druppel regen meer. Dat is nu ook.”

Hoe belangrijk is de droogtedekking binnen de weersverzekering?

“Door het jaar heen hebben we aanmerkelijk meer neerslagclaims dan droogteclaims. Maar de Brede Weersverzekering bestaat pas sinds 2010. Het is sindsdien wel eerder droog geweest, maar zo droog nog niet.

Anderzijds weten we allemaal dat er in Nederland ongeveer 800 millimeter regen per jaar valt. Daar lopen we behoorlijk op achter, dus wat gebeurt er als het weer omslaat? Telers zijn daar wel bang voor.”

Het klimaat verandert. Heeft dat al invloed op de premie van de Brede Weersverzekering?

“Wij hebben de laatste jaren de premie niet aangepast. Maar we zien wel dat de weersomstandigheden steeds extremer worden: extreme hagel, extreme regen, vaker storm, vorst op rare tijden. En nu deze droogte, dat is ook al weer heel bijzonder. Ik sluit niet uit dat de extremen weerslag krijgen op de premie. De schade moet natuurlijk wel uit de premie betaald worden.”

Reageer op dit artikel