nieuws

Behoedzame e-biker vaker slachtoffer ongeluk

Schade 1625

Behoedzame e-biker vaker slachtoffer ongeluk

Het aantal ongelukken met elektrische fietsen stijgt snel. In de eerste vijf maanden dit jaar waren 341 e-bikers betrokken bij een ongeval. In dezelfde periode in 2017 bedroeg dat aantal 270. Dat betekent een stijging van ruim een kwart. Opmerkelijk is dat van alle fietstypen de e-biker het veiligste rijgedrag vertoont.

Dat blijkt uit een rapport van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), een samenwerking van onder andere het Verbond van Verzekeraars en de politie. Ongelukken met e-bikes vinden met name in de middaguren plaats op doordeweekse dagen. De grootste groep slachtoffers zijn 45 jaar of ouder. Ook bij 16-jarige e-bikers is er een piekje in de betrokkenheid bij ongelukken.

Niet de veroorzaker

Volgens STAR gedragen e-bikers zich vaak veilig op de weg. Slechts in 10% van de gevallen is een bestuurder van een elektrische fiets de veroorzaker van het ongeluk. Dat is iets minder vaak dan bij gewone fietsers. Brom- en snorfietser zijn drie keer zo vaak zelf de oorzaak van een ongeval waarbij ze betrokken zijn. E-bikes zijn ook minder vaak betrokken bij eenzijdige ongelukken dan brom- en snorfietsers.

In de flank

E-bikes worden meer in de flank geraakt. Volgens Egbert-Jan van Hasselt van de politie kan dit erop duiden dat andere weggebruikers de snelheid van e-bikes niet goed inschatten. “Als je afslaat denk je bijvoorbeeld: daar kan ik nog wel voor langs. Maar pas op, e-bikes zijn sneller dan je denkt”, zegt hij vanochtend in het AD.

Volgens STAR komen ongelukken met e-bikes relatief vaak voor op rotondes en driesprongen. Op de rechte weg worden elektrische fietsen juist minder vaak aangereden dan gewone fietsen en brom- en snorfietsen.

Reageer op dit artikel