nieuws

Autodiefstal wordt steeds kleiner risico

Schade 839

Autodiefstal wordt steeds kleiner risico

In de eerste zes maanden van 2018 is het de diefstal van personenauto’s afgenomen met 14,3 procent. Vorig jaar werden er tot en met juni 4.254 auto’s gestolen, dit jaar ‘slechts’ 3.643. Uit de cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) blijkt wel een toegenomen diefstalrisico van hybride Toyota’s.

De kans dat een auto wordt teruggevonden na een diefstal is ook toegenomen, van 34,9 tot 37,3 procent. De AVc verklaart de positieve lijn door de intensievere samenwerking tussen opsporingsdiensten, aandacht voor preventie en de verbeterde connectiviteit. Op snelwegen worden kentekens bijvoorbeeld automatisch gescand. Gestolen auto’s die het land verlaten worden op die manier opgespoord.

Opvallend noemt de stichting het aantal gestolen hybride auto’s; 77 procent meer dan vorig jaar. Vooral de Toyota’s RAV-4, C-HR en Auris verdwijnen regelmatig. De RAV-4 heeft het hoogste diefstalrisico van alle personenauto’s. 1 op de 396 werd gestolen met een terugvindpercentage van slechts 15,8 procent.

In absolute cijfers is Volkswagen het meest gestolen merk van 2018. Er verdwenen er 1.010. BMW (349) en Audi (252) maken de top drie compleet.

Veel scooters gestolen

De daling in het aantal diefstallen is ook zichtbaar bij bedrijfsauto’s (-7,6%), vrachtwagens (-55%) en motoren (-9,2%). Alleen het aantal gestolen brom- en snorfietsen nam toe met 1,8 procent. Met een diefstalrisico van 1 op 236 is de kans op een gestolen scooter of brommer sowieso relatief hoog.

Reageer op dit artikel