nieuws

Asbestpanel gaat geschillen over verjaarde claims beslechten

Schade 365

Asbestpanel gaat geschillen over verjaarde claims beslechten

Asbestslachtoffers hoeven binnenkort niet meer naar de rechter als hun verzekeraar een beroep doet op verjaring. Het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) heeft een panel van deskundigen in het leven geroepen om deze zaken te beoordelen.

Jaarlijks krijgen ruim 500 mensen de diagnose van longvlieskanker als gevolg van blootstelling aan asbest. Die blootstelling kans soms wel 50 jaar geleden hebben plaatsgevonden. Voor het verkrijgen van een schadevergoeding geldt echter een wettelijke schadevergoeding van 30 jaar. Volgens het IAS doen aansprakelijke partijen of verzekeraars in de meeste gevallen geen beroep op die verjaringstermijn. Toch is zo’n beroep wel een van de meest voorkomende struikelblokken bij het krijgen van schadevergoeding.

Verjaringstermijn

Tot nu toe konden slachtoffers alleen de rechter laten beoordelen of een verzekeraar terecht een beroep doet op verjaring. De verjaringstermijn van 30 jaar is namelijk niet absoluut. De Hoge Raad heeft bepaald dat verjaring niet in alle gevallen standhoudt.

Indruisend tegen rechtsgevoel

“Het feit dat asbestslachtoffers worden geconfronteerd met verjaring druist in tegen het rechtsgevoel”, zegt directeur Jan Warning van het Instituut Asbestslachtoffers op de eigen website. “Wanneer de ziekte zich niet openbaart kan men de veroorzaker niet aansprakelijk stellen want er is geen schade. Maar als de ziekte zich wel manifesteert kan dat ook niet, want dan is de schade verjaard.”

Laagdrempeliger

Het nieuwe panel moet een laagdrempelige manier zijn voor asbestslachtoffers om hun geschil te beslechten. IAS wil voorkomen dat zieken in lange en moeizame juridische procedures terechtkomen. Het panel met deskundigen wordt dit najaar geïnstalleerd. Het gaat om een pilot van twee jaar. Het oordeel van het panel is niet bindend.

Reageer op dit artikel