nieuws

Allianz tegen collega-verzekeraars: ‘Je kunt niet alleen de beste risico’s dekken’

Schade 4348

Allianz tegen collega-verzekeraars: ‘Je kunt niet alleen de beste risico’s dekken’

Verzekeraar Allianz roept andere maatschappijen op niet weg te kijken als afval- of recyclingbedrijven aankloppen voor een polis. Commercieel manager Willem-Jan Beekenkamp noemt het in het FD “niet wenselijk” dat een deel van de afvalsector niet of onvolledig verzekerd is.

Volgens Beekenkamp hebben verzekeraars weliswaar geen acceptatieplicht, maar wel een morele plicht om dekking te verlenen. “Ik snap dat mijn collega-verzekeraars geld willen verdienen, maar je kunt niet alleen de beste risico’s dekken”, zegt de Allianz-manager tegen het Financieele Dagblad.

Duurzame wereld

De krant schrijft vandaag over de grote zorgen die brancheorganisaties Adfiz en NVGA hebben over de onverzekerbaarheid van onder andere taxi’s, saunaresorts, recyclingbedrijven en dakdekkers. Zij krijgen bijval van Allianz. Die verzekeraar accepteert nog wel risico’s in de afvalsector. “Ik weet dat veel meer afval- en recyclingbedrijven momenteel niet of niet volledig verzekerd zijn, en dat is gewoon niet wenselijk. Zeker niet als we met zijn allen naar een duurzame wereld willen”, aldus Beekenkamp tegen het FD.

Verloskundigen

In hetzelfde artikel stelt NVGA-voorzitter Ron Gardenier dat solidariteit steeds verder naar de achtergrond schuift. “Sinds Solvency II draait het om rendement, rendement en o ja, rendement”, zegt hij.

Verzekeraars lopen volgens hem niet alleen weg van risico’s met frequente voertuigschades (taxi’s) of hoog brandrisico (bandenopslag, recyclingbedrijven). Ze halen ook hun handen af van beroepsgroepen waarbij hoge aansprakelijkheidsclaims voorkomen. Zo zouden verloskundigen duizenden euro’s premie per jaar betalen. Zij vormen een relatief kleine beroepsgroep waar zich een enkele keer een hoge aansprakelijkheidsclaim aandient. “En dus zijn alle verloskundigen de dupe, terwijl zij gewoon een keurig beroep hebben”, zegt Gardenier tegen het FD.

Vereende

Gisteren uitte directeur Ingrid Visscher van de Vereende op amweb ook haar zorgen over dreigende onverzekerbaarheid en verlies aan solidariteit. “We moeten er met elkaar voor zorgen dat er zo veel mogelijk te kiezen blijft voor de klant”, aldus Visscher.

Reageer op dit artikel