nieuws

Afspraken over dekking asbestdaken zijn verboden

Schade 1739

Afspraken over dekking asbestdaken zijn verboden

Verzekeraars mogen geen afspraken maken over de verzekerbaarheid van asbestdaken. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat in een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken in het asbestdossier. Per 1 januari 2024 mogen er geen asbestdaken meer zijn in Nederland. Verzekeraars kunnen particulieren en bedrijven wel bijstaan met kennis en expertise.

Volgens Van Veldhoven zijn er maatschappijen die vanaf 2024 geen gebouwen met asbest op het dak meer verzekeren. Onderling mogen ze daar vanuit het oogpunt van mededingen echter geen afspraken over maken. Het is aan de verzekeraar zelf om te besluiten of ze deze daken in de dekking houden, de dekking langzaamaan afbouwen of alleen opnemen onder voorwaarden van een saneringsplan.

Volgens de staatssecretaris hebben verzekeraars momenteel een actieve rol in het meedenken over een communicatiestrategie.

Pilot branden

Vorige maand zijn de verzekeraars samen met de Stichting Salvage een pilot begonnen om het opruimen van asbest na een brand te stroomlijnen. De coördinator krijgt daarin ook het mandaat voor de inzet van gespecialiseerde saneringsbedrijven. Volgens Salvage komt bij drie tot vijf branden per week asbest vrij.

Lees hier meer over het dossier asbestdaken.

Reageer op dit artikel