nieuws

ACM: Bijna 10 miljoen Nederlanders betalen te veel zorgpremie

Schade 790

ACM: Bijna 10 miljoen Nederlanders betalen te veel zorgpremie

Transparantie lost niets op. Het mes moet in het aantal zorgverzekeringen, vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Er zijn volgens de toezichthouder te veel polissen die als twee druppels water op elkaar lijken, maar wel verschillend geprijsd zijn. Zo’n 9,8 miljoen Nederlanders hebben daardoor een basisverzekering waarvoor een goedkoper en gelijk alternatief bestaat.

De ACM deed met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzoek naar de markt voor zorgverzekeringen. De 55 bestaande zorgverzekeringen waren te verdelen in tien verschillende clusters met praktisch dezelfde voorwaarden. 78 procent van de premiebetalers heeft niet de goedkoopste polis binnen zijn of haar cluster.

Schijnverschillen

De ACM concludeert dat zorgverzekeraars dezelfde zorgpolis onder verschillende namen en prijzen aanbieden. Zo creëren ze volgens de toezichthouder schijnverschillen die het maken van een afgewogen keuze bemoeilijken. “Wanneer het lastig is om te vergelijken, zullen verzekeraars minder geneigd zijn om een scherpe premie neer te zetten en betere polissen te ontwikkelen”, schrijft de ACM.

Naast het reguliere aanbod hebben veel Nederlanders de mogelijkheid om via hun werk of vereniging een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Opnieuw gaat het vaak om dezelfde polis, maar met een andere naam en afwijkend tarief. Dat leidde tot het ondoorzichtige oerwoud van 51.000 collectiviteiten. Vaak is onduidelijk wat het voordeel is van het collectief ten opzichte van de gewone basiszorgverzekering.

Sigaar

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins zei onlangs een einde te willen maken aan zinloze collectiviteiten. De korting die verzekeraars geven wordt zelden behaald door doelgroepgerichte zorginkoop, maar wordt gefinancierd door een toeslag op de premie. Een klassieke sigaar uit eigen doos.

Reageer op dit artikel