nieuws

Verzuim onder ambtenaren: Zwijndrecht spant de kroon

Schade 998

Verzuim onder ambtenaren: Zwijndrecht spant de kroon

Een verklaring heeft de verantwoordelijke wethouder er niet voor, maar ambtenaren van de gemeente Zwijndrecht zijn twee keer zo vaak ziek als gemeente ambtenaren in de rest van het land. Dit blijkt uit onderzoek van RTV Rijnmond. Meer dan de helft van gemeenten in de regio Rotterdam scoort slechter dan het landelijke percentage ziekteverzuim onder ambtenaren van 5,4%

Zwijndrecht had in 2017 een verzuimpercentage van 10%, zo blijkt uit het onderzoek van RTV Rijnmond. Verantwoordelijk wethouder Tigo Jansen heeft er geen verklaring voor. “We hebben het laten onderzoeken, maar er is geen relatie gevonden met de werkomstandigheden. Het is ook niet zo dat een bepaalde leeftijdsgroep of beroepsgroep vaker ziek is. Ook is er geen sprake van een angstcultuur. Al die factoren zijn onderzocht.” Wel heeft de gemeente gekozen voor een andere arbodienst en is er meer aandacht voor preventie.

Oudere mensen

Het ziekteverzuim onder werknemers uit alle branches in Nederland ligt met gemiddeld 4% anderhalf procent lager dan het gemiddelde onder ambtenaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek komt dit omdat bij overheden vaak oudere mensen werken die niet vaker maar wel langer ziek zijn.

Vaste banen

Ook is er volgens Piet Hein van Mulligen,  hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek, een verband tussen ziekteverzuim en de dreiging van werkloosheid. “Mensen zijn dan banger om hun baan te verliezen en minder geneigd om zich ziek te melden. Omdat ambtenaren vaste banen hebben, speelt dat bij hen minder.”

 

Reageer op dit artikel