nieuws

Schadeverzekeraars tillen resultaat weer boven nul

Schade 1187

Schadeverzekeraars tillen resultaat weer boven nul

De Nederlandse schadeverzekeraars hebben vorig jaar weer winst gemaakt, blijkt uit het financieel jaarverslag van het Verbond van Verzekeraars. Dat is vooral te danken aan het uitblijven van grote calamiteiten. Ook qua premievolume gaat het de schadebranche voor de wind: de inkomsten stegen met 4%. Bij inkomens- en levensverzekeraars krimpt de omzet, maar de resultaten blijven positief. De totale markt boekte een omzetgroei van 2% tot € 74,1 mld.

De schadeverzekeraars hebben voor € 12,6 (12,1) mld aan brutopremie geboekt, nadat ook 2016 al een lichte omzettoename had laten zien na jaren van krimp. “Vooral de branches motor en brand (opstal en inboedel) droegen bij aan de stijging.” De autoverzekeraars boekten 7% meer premie en kwamen uit op € 5,0 mld. Qua resultaten blijft de markt voor WA-motorrijtuigenverzekeringen achter met een verlies. Dat komt onder meer door een hogere letselschadelast, mede als gevolg van toenemende buitengerechtelijke kosten. Daardoor is het totale resultaat van de branche Motorrijtuigen nog altijd -5% van de verdiende premie, al is dat al een verbetering ten opzichte van de -10% van 2016.
Leverde 2016 nog een megaschadepost op door een grote hagelbui, 2017 was relatief rustig. Voor 2018 ziet het er minder zonnig uit dankzij de grote januaristormen en de vele buien in mei. De brandverzekeraars plusten 4% in omzet tot € 3,9 mld en verbeterden het resultaat tot 5% van de verdiende premie (2016: -5%).

Leven: 5% krimp

De levensverzekeraars blijven last houden van de lage rente en sterke concurrentie. De premieomzet blijft dalen; vorig jaar kwam de krimp uit op 5%, wederom vooral door minder omzet uit individuele levensverzekeringen. “Dat het resultaat positief is, komt door de beleggingsopbrengsten, vrijval van technische voorzieningen en dalende bedrijfskosten.” Bij de inkomensverzekeraars is het premievolume gedaald, met name bij de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen. Het resultaat bleef positief.

Meer lucht

Sectorbreed levert de groei van de economie met 3,1% meer lucht op, aldus het Verbond. “De solvabiliteit van de schade- en levensverzekeraars is gestegen en ligt ruim boven het vereiste niveau. Wel hebben verzekeraars te maken met verzadigde en krimpende markten, lage rente en gestegen kosten als gevolg van regelgeving. Die effecten zijn overal voelbaar, maar de mate waarin verschilt per branche.”

Reageer op dit artikel