nieuws

Rijgedrag zakelijke rijder kachelt achteruit

Schade 621

Mensen die voor hun werk in een bedrijfswagen stappen, rijden vaker onveilig. Dat blijkt uit recent onderzoek van Verizon Connect en onderzoeksbureau Panelwizard onder 816 bestuurders van bedrijfswagens. Ook onveilig gebruik van de smartphone op de weg neemt toe onder zakelijke rijders.

Rijgedrag zakelijke rijder kachelt achteruit

Uit het onderzoek komt naar voren dat vier op de tien bestuurders (41%) regelmatig agressief optrekt bij stoplichten, terwijl dit vorig jaar nog maar een derde (33%) was. Ook rijdt ruim een op de drie (37%) weleens te hard binnen de bebouwde kom – tegenover 34% vorig jaar. Buiten de bebouwde kom overtreedt zelfs meer dan de helft weleens de snelheidslimiet: 56% van de bestuurders geeft aan hier weleens harder te rijden dan toegestaan, tegenover 50% in 2017.

Angst te laat te komen

Bijna de helft van de ondervraagden (44%) geeft toe het te hard rijden simpelweg niet in de
gaten te hebben. Daarnaast rijdt 42% van de bestuurders van bedrijfswagens te hard om zich aan te passen aan het overige verkeer. Haast (35%) en de angst om te laat te komen (26%) worden ook genoemd als een excuus om te hard te rijden.

Andere rijstijl

Iets minder dan een op de vijf bestuurders (18%) heeft in de bedrijfswagen een andere rijstijl dan in de privéauto. Bijna een op de acht (12%) rijdt altijd te hard, zowel in de bedrijfsauto als in zijn privévoertuig.

Niet altijd handsfree

Naast te hard rijden houden de bestuurders van bedrijfswagen er ook op andere vlakken een onveiliger rijstijl op na. Zo geeft meer dan een kwart van de ondervraagden (28%) aan zijn telefoon niet altijd handsfree te gebruiken tijdens het rijden, in 2017 was dit nog 25%.
Verder kreeg een derde (33%) van de ondervraagden boetes voor het rij- of parkeergedrag.

 

Reageer op dit artikel