nieuws

Gestolen fiets met zender al terug vóór diefstalmelding

Schade 2001

De eerste gestolen fiets met ANWB track&trace-zender was binnen enkele uren al weer teruggevonden, nog voor de eigenaar de diefstal kon melden bij zijn rijwielhandelaar. Dat blijkt uit de eerste ervaringen die de ANWB heeft opgedaan in de twee maanden nadat de Blijven Fietsen Verzekering werd geïntroduceerd. Het bleef ook bij deze ene diefstal. 

Gestolen fiets met zender al terug vóór diefstalmelding

In de eerste twee maanden na de introductie van de ANWB Blijven Fietsen Verzekering sloten meer dan 1.000 klanten de fietsverzekering af. Een belangrijk onderdeel van de verzekering is de track&trace-zender die op de fiets geplaatst wordt om de fiets op te sporen in geval van diefstal. De Blijven Fietsen Verzekering heeft twee doelen: voorkomen dat fietsen gestolen worden en wanneer het toch gebeurt, de fiets terug vinden.

Opsporing in gang zetten

Daarvoor maakt de ANWB gebruik van een speciale zender waardoor een fiets vrijwel altijd terug te vinden. Duizend fietsendealers, waarmee de bond samenwerkt plaatsen de zender en FRIS Nederland verzorgt de opsporing. Via de ANWB Fietsenapp kunnen fietsers de zender activeren en zo de opsporing in gang zetten.

Eerste gestolen fiets

Hoewel de verzekering pas kort bestaat, noemt de ANWB de eerste resultaten bemoedigend. “Van de eerste duizend fietsen die met een zender zijn uitgerust, is in de eerste maanden slechts één gestolen. Dat zijn er ruim minder dan het aantal dat normaal gesproken gestolen wordt. De eerste gestolen fiets werd binnen enkele uren door opsporingsdienst FRIS teruggevonden, nog voor de klant contact met zijn rijwielhandelaar op kon nemen om de diefstal te melden.”

Fietsendiefstal in Nederland

Het aantal fietsdiefstallen blijft stijgen. In 2017 vonden 79.000 geregistreerde fietsendiefstallen plaats, een aantal dat in werkelijkheid veel hoger ligt om omdat er doorgaans slechts in een kwart aangifte wordt gedaan bij fietsendiefstallen.

Populariteit e-bikes

Vorig jaar ontving de ANWB 2200 claims van gestolen e-bikes, een groei van 16% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze stijging is volgens de bond grotendeels te danken aan de populariteit van e-bikes. Bij bijna 1 op de 3 verkochte fietsen van de meer dan 900.000 verkochte fietsen in 2017 ging het om een e-bike.

Reageer op dit artikel