nieuws

AIG moet juridische kosten Cosby betalen

Schade 3819

AIG moet juridische kosten Cosby betalen

De Amerikaanse verzekeraar AIG moet alsnog de juridische bijstand vergoeden die komiek Bill Cosby nodig heeft in een zaak die in de kern draait om vermeend seksueel wangedrag. Dat heeft een gerechtshof in Boston vorige week bepaald. Inmiddels zijn er in Amerika al polissen verkrijgbaar die expliciete misdragingen van sterren dekken. 

In 2014 en 2015 dienden negen vrouwen drie afzonderlijke aanklachten wegens laster in tegen Cosby. De naamgever van de in de jaren 80 razend populaire Cosby Show zou hen publiekelijk aan de schandpaal hebben genageld nadat zij hem hadden beschuldigd van aanranding en ander seksueel wangedrag.

Polisvoorwaarden

Hoewel AIG er in eerste instantie mee instemde om de juridische kosten van Cosby in deze zaak te dekken op grond van diens huiseigenaren- en aansprakelijkheidsverzekering, kwam de verzekeraar daar toch op terug. De polisvoorwaarden zouden seksueel wangedrag uitsluiten.

Brede interpretatie

Volgens Cosby ging het echter niet om schade als gevolg van vermeend seksueel wangedrag, maar van de vermeend lasterlijke verklaringen. Na de polisvoorwaarden te hebben bestudeerd, gaat het beroepscollege in Boston akkoord met deze brede interpretatie van de polisvoorwaarden. AIG moet de juridische kosten van Cosby’s verdediging alsnog betalen.

Alleen de juridische kosten

Het hof tekent daarbij wel aan dat de dekking alleen geld voor de juridische kosten en niet voor de schade die de vrouwen hebben opgelopen door het gedrag van Cosby. In april werd de gevallen beroemdheid door een rechtbank al schuldig bevonden in drie gevallen van aanranding.

Harvey Weinstein

Cosby is niet eerste Hollywood-vertegenwoordiger die ruzie krijgt met zijn verzekeraar in de voortslepende #metoo-discussie. De inmiddels beruchte producer Harvey Weinstein heeft het al enige tijd aan de stok met verzekeraar Chubb.

Disgrace polis

Als reactie op de talrijke hoeveelheid schandalen rondom Hollywoodsterren wint de zogeheten disgrace polis aan populariteit, zo meldt de Amerikaanse showbizzsite Deadline. Dergelijke verzekeringen dekken de financiële schade af die producten van films en series lopen als hun sterren op of buiten de set over de schreef gaan. Verzekeraar HUB Entertainment Insurance heeft de afgelopen jaren 4.000 polissen verkocht die onder meer seksueel wangedrag, drugsmisbruik en zelfs moord ‘afdekken’.

Roseanne Barr

Volgens directeur Bob Jellen is ook in dit geval een bestaande ‘aandoening’ echter vaak reden om dekking te weigeren. Zoals bij omroep ABC dat de serie Roseanne onlangs cancelde nadat naamgever en comédienne Roseanne Barr zich racistisch zou hebben uitgelaten. Dekking zou in dit geval volgens Jellen niet waarschijnlijk zijn geweest omdat Barr bekend staat om haar veelvuldige buitenissige stellingnames.

 

Reageer op dit artikel