nieuws

‘In 2024 asbest uit daken is haalbaar’

Schade 3448

‘In 2024 asbest uit daken is haalbaar’

Het verbod op asbesthoudende daken per 2024 is haalbaar, heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) laten weten aan de Tweede Kamer. Maar eigenaren hoeven niet te rekenen op een financiële compensatie voor het verwijderen van het asbest.

Van Veldhoven stuurde de Kamer een nota met antwoorden op vragen over het voorgenomen verbod op asbestdaken, waaraan televisieprogramma De Monitor eerder deze week ook al aandacht besteedde. Het voorstel wordt later dit jaar in stemming gebracht.

Deskundigen voorzien praktische problemen en twijfelen aan de noodzaak. Banken houden nu wel al rekening met de negatieve impact op de waarde van een woning als er sprake is van asbest in een dak. Het asbestvrij maken van een dak kan vele duizenden euro’s kosten.

Volgens Van Veldhoven is het verbod een verduidelijking van de wet, die eigenaren verplicht hun panden zodanig te onderhouden dat ze geen gevaar opleveren voor de volksgezondheid. TNO-onderzoek zou uitwijzen dat daken van vijftien jaar oud al kankerverwekkende vezels vrij kunnen laten. Een vaste datum waarop daken asbestvrij moeten zijn, geeft de meeste duidelijkheid, vindt de staatsecretaris. Ondanks dat veel huiseigenaren niet in aanmerking komen voor financiële steun, wil zij geen aanvullende regelingen treffen. Er geldt een subsidieregeling, maar die is naar verwachting volgend jaar uitgeput.

Lees hier meer over het aankomende asbestverbod

Reageer op dit artikel