nieuws

Verzekeraars onder vuur over beleggingen in dure medicijnfabrikanten

Schade 840

Verzekeraars onder vuur over beleggingen in dure medicijnfabrikanten

Zorgverzekeraars hebben voor enkele miljoenen belegd in farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor hun medicijnen, bericht de Volkskrant. Het gaat om de vier grootste zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ. Die laatste deed de aandelen enkele weken geleden van de hand. “Niet verkoopbaar, buitengewoon pijnlijk en pervers”, citeert de krant professor Toine Pieters.

In totaal hebben de zorgverzekeraars voor zo’n € 15 miljard aan beleggingen: bijna 10.000 maal zo veel. Maar door te beleggen in dure geneesmiddelenfabrikanten handelen ze in strijd met hun doel om de zorgkosten zo laag mogelijk te houden, vindt Pieters. Hij is hoogleraar geschiedenis van de farmacie in Utrecht. “Zorgverzekeraars worden geacht hun geld op zo’n manier te besteden dat medicijnen voor iedereen beschikbaar komen tegen zo gering mogelijk kosten”, zegt hij tegen het dagblad.
Adri Steenhoek, emeritus hoogleraar specialistisch geneesmiddelenbeleid aan de Erasmus Universiteit, vindt dat zorgverzekeraars premiegelden efficiënt moeten uitgeven, “maar tegelijkertijd stoppen ze geld in een bedrijfstak waarbij het zeer de vraag is of hun euro’s niet in de zakken van de topmannen verdwijnen.”

Niet-ethisch

CZ steekt € 1,6 mln in de farmaceutische bedrijven Biogen, Vertex en Gilead. Die liggen onder vuur omdat ze niet kunnen uitleggen waarom hun geneesmiddelen zo duur zijn. Menzis heeft voor € 1,2 mln aandelen in Biogen. Ook Zilveren Kruis heeft in dat bedrijf belegd Biogen en is tevens aandeelhouder van Gilead. VGZ heeft de beleggingen in de omstreden bedrijven verkocht na kritiek van het Zorginstituut. Dat vindt dat de farmaceuten ‘niet-ethisch’ en ‘betreurenswaardig’ gedrag vertonen. Minister Bruins (Medische Zorg) overweegt zelfs dwanglicenties om de duurste medicijnen goedkoper te maken. Biogen rekent voor zijn medicijn tegen spierziekte SMA enkele tonnen per patiënt per jaar en boekte vorig jaar een nettowinstmarge van 38%.

‘We kunnen niet zonder’

CZ verweert zich door te stellen dat de hoge prijzen zorgwekkend zijn, maar dat investeringen in de ontwikkeling van medicijnen noodzakelijk zijn. “We kunnen niet zonder deze industrie.” Menzis wil door te beleggen invloed kunnen uitoefenen op het beleid van de farmaceuten. Volgens gezondheidseconoom Marc Pomp treft de verzekeraars geen blaam, omdat zij niet bepalen of een medicijn wordt vergoed.

Reageer op dit artikel