nieuws

Maximaal 30% fietseigenaren verzekert fiets

Schade 749

Maximaal 30% van alle fietseigenaren heeft zijn of haar fiets verzekerd. Fietsen die wel worden verzekerd zijn, zijn vaak waardevoller dan de gemiddelde fiets. Dit blijkt uit onderzoek van fietsverzekeringsvergelijker Vergelijkdirect.com op basis van gemaakte vergelijkingen van fietsverzekeringen in combinatie met cijfers van RAI-vereniging en Bovag uit 2017.

Maximaal 30% fietseigenaren verzekert fiets

In 2017 werden volgens cijfers van RAI-vereniging en Bovag 957.000 fietsen verkocht. Dit zijn 30.000 fietsen meer dan in 2016. Deze groei komt volgens de onderzoekers voornamelijk doordat het aantal verkochte e-bikes in 2017 met 9% is toegenomen tot 294.000 stuks. De totale omzet van alle verkochte rijwielen was €976 miljoen.

Diefstal mogelijk groter probleem dan geschat

Jaarlijks wordt een onbekend aantal fietsen gestolen. Er wordt geschat dat 25% tot 30% van alle fietsdiefstallen wordt aangegeven bij de politie. In het eerste halfjaar van 2017 werden volgens cijfers van Appspot de meeste aangiftes gedaan in de provincie Zuid-Holland: 10.800. In de Zuid-Hollandse steden Rotterdam en Den Haag werden de meeste aangiftes gedaan: 2.964 om 2.081. Na Zuid-Holland was Noord-Holland de provincie met de meeste aangiftes: 7.393. In Amsterdam werden de meeste aangiftes geteld: 4.083. Nog een opmerkelijk feit: de stad Groningen was goed voor ruim 83,6% van alle aangiftes van de provincie Groningen: 1.200 om 1.435.

De fietsverzekeringsvergelijker verwacht dat gedupeerden van fietsendiefstal in veel gevallen niet verzekerd zijn. Marktonderzoeker Huub in den Bosch licht zijn onderzoek verder toe: “Om schade te verhalen van een gestolen fiets dient aangifte te worden gedaan bij de politie. Omdat volgens schattingen hooguit 30% wordt aangegeven bij de politie, zouden we kunnen concluderen dat ook hooguit 30% de schade kan verhalen op zijn fietsverzekering”.

Verzekeraars breiden dekking fietsverzekering uit

Waar tot voor kort enkel schade door diefstal en ongelukken door fietsverzekeraars werd gedekt, is er volgens de onderzoekers een trend zichtbaar in de uitbreiding van extra dekkingen van fietsverzekeringen: “Het is nu mogelijk om een fietsverzekering aan te vullen met een dekking voor schade aan accessoires, pechhulp, vervangend vervoer en zelfs schadeherstel”.

Reageer op dit artikel