nieuws

HDI lijdt onder natuurrampen, schroeft brandpremie op

Schade 1506

Industrieel verzekeraar HDI Global heeft haar combined ratio vorig jaar aanzienlijk zien verslechteren. De Duitse verzekeraar, ook in Rotterdam gevestigd, had enorm te lijden door natuurrampen in de tweede helft van het jaar. Ook de brandpremie schiet tekort en wordt opgeschroefd

HDI lijdt onder natuurrampen, schroeft brandpremie op

“Halverwege augustus zagen onze cijfers er nog steeds erg goed uit”, zei dr. Christian Hinsch, voorzitter van de raad van bestuur van HDI Global De orkanen Harvey, Irma, en Maria, die stevig huis hielden in Florida en het Caribisch gebied keerden het tij echter. “Er waren ook verliezen na de aardbevingen in Mexico en andere natuurrampen. Daarnaast hadden we aanzienlijk hogere uitgaven dan begroot wat betreft door mensen veroorzaakte schades.”

Bijna twee derde buiten Duitsland

HDI zag het premie-inkomen in 2017 stijgen met 4,4% tot ongeveer € 4,5 miljard. Hiervan werd 62% buiten Duitsland behaald, met name in Australië, Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Japan. Het streven is om dit buitenlandse aandeel van het premievolume tegen het einde van het boekjaar 2019 te verhogen tot 65%.

Daling nettowinst

Het verzekeringstechnische resultaat daalde als gevolg van de natuurrampen en de door mensen veroorzaakte schades tot € -207 mln, waar dit in 2016 nog een plus van € 73 mln was De combined ratio verslechterde tot 108,5% (vorig jaar: 96,8)%. De nettowinst van de verzekeraar kelderde van € 241 mln tot € 91 mln.

Verlagen combined ratio

HDI kijkt nadrukkelijk naar maatregelen die de combined ratio moeten verbeteren. “In marine zijn we erin geslaagd onze combined ratio aanzienlijk te verlagen met behulp van portfolio-optimalisatie,” aldus Hinsch. In 2016 was deze verhouding nog steeds 124,5% procent, terwijl deze in 2017 werd teruggebracht tot 95,2%.

Brandpremie in verhouding met risico

Daarentegen is de ratio bij de brandverzekeringen nog steeds ontoereikend, enkele verbeteringen in met name de Duitse portefeuille ten spijt. “Er zijn daarom meer inspanningen nodig om de brandverzekering weer winstgevend te maken”, aldus Hinsch. De ratio moet gemiddeld met 15% worden verbeterd, waarbij de premie in overleg met de klant meer in verhouding met het risico moeten worden gebracht. “Als dit in de toekomst niet mogelijk blijkt kunnen we onze capaciteit niet langer beschikbaar stellen.”

Reageer op dit artikel