nieuws

CZ blijft reis naar Lourdes goeddeels vergoeden

Schade 3185

CZ blijft reis naar Lourdes goeddeels vergoeden

Het Rijke Roomse leven mag dan wat versoberd zijn, verzekerden met een zorgpolis bij CZ kunnen nog altijd met een fikse korting naar het Franse bedevaartsoord Lourdes. En dat blijft voorlopig zo, ook al is het speciale potje inmiddels bijna leeg, stelt CZ in een reactie op een publicatie in het Algemeen Dagblad. VGZ schrapte de financiering van de bedevaartreizen al in 2014.

Het Algemeen Dagblad stuitte op een advertentie van CZ in het jongste blad van het Bisdom Rotterdam. Verzekerden kunnen vanaf € 230 mee naar Lourdes. Voor dat bedrag krijgen ze een volledige week met volpension in goede hotels en een compleet verzorgd pastoraal programma. Indien nodig wordt er ook zorg bijgeleverd.

Katholieke polishouders

Helemaal gratis is het dus niet, terwijl CZ vroeger nog de volledig bedevaart vergoedde vanuit een speciale aanvullende verzekering. Toch trekt de verzekeraar uit Tilburg nog altijd ruimhartig de portemonnee  voor haar katholieke polishouders want de kostprijs van een weekje Lourdes is zo’n € 900. Vreemd vindt woordvoerder  Marie-José van Gardingen dat niet, zo vertelt ze tegen het AD. “We bieden al jaren een korting op de Lourdesreis. Dat heeft alles te maken met de katholieke roots van de verzekeraar. Dit is een erfenis uit ons ziekenfondsverleden.”

Geoormerkt geld

Volgens Van Gardingen gaat het om ‘geoormerkt’ geld dat over is gebleven nadat de speciale Lourdespolis werd opgeheven. Twee keer per jaar reist nog altijd een groep van zo’n 400 verzekerden met CZ-korting af naar Lourdes.

Bodem in zicht

De bodem van het speciale Lourdespotje is echter in zicht. Dat betekent niet dat CZ gaat stoppen met het subsidiëren van de reizen naar het bedevaartsoord. De korting wordt in de toekomst betaald door iedereen met een aanvullende verzekering bij CZ. Van Gardingen. “Het is een moeilijke afweging geweest, maar we hebben besloten om door te gaan. Zolang die behoefte bestaat. Mensen worden er niet beter van, maar het biedt ze wel troost.”

Gefronste wenkbrauwen

Die afweging zou wellicht tot gefronste wenkbrauwen kunnen leiden bij het Ministerie van Volksgezondheid kunnen leiden. In 2012 drong de toenmalige minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, er bij de zorgverzekeraars op aan om de vergoeding te staken, hoewel zorgverzekeraars zelf de vrijheid hebben om te bepalen welke ‘zorg’ ze vanuit de aanvullende  verzekering vergoeden.

VGZ stopte er wel mee

Voor VGZ, ook een van oorsprong katholieke verzekeraar, was de aanhoudende kritiek reden om in 2014 de stekker uit de subsidiëring van de Lourdesreizen te trekken.

 

 

 

Reageer op dit artikel