nieuws

Stormschade januari kost Achmea 100 miljoen

Schade 1738

Stormschade januari kost Achmea 100 miljoen

Achmea verwacht ruim € 100 miljoen aan schadevergoedingen uit te keren aan klanten die zijn getroffen door de stormen van 3 en 18 januari. Volgens het concern zijn nu bijna alle meldingen van stormschade binnen.

De storm van 3 januari raasde vooral over Noord-Holland, Friesland en Flevoland. De storm van 18 januari was zwaarder en bestreek een groter gebied: “Het betrof een uitzonderlijk zware storm met windstoten van meer dan 120 kilometer per uur en trof met name de provincies Noord- en Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied. Doordat deze storm ook het binnenland vol heeft geraakt, wat relatief minder vaak voorkomt, is het totaal aantal gedupeerde klanten aanzienlijk toegenomen.” Met windsnelheden tot windkracht 11 was het een van de tien zwaarste stormen van de afgelopen vijftig jaar. “De schade bij beide stormen werd met name veroorzaakt door afgewaaide dakpannen en omgewaaide bomen en schuttingen, aan huizen, bedrijfspanden, auto’s en tuinen.”
De laatste storm zorgde bij onder meer Centraal Beheer, FBTO en Interpolis voor 62.000 schademeldingen van particuliere klanten. Achmea had ruim 100.000 keer contact met klanten. “De schades aan bedrijven en in de agrarische sector komen hier nog bij.” Bijna de helft van de particuliere claims is online ingediend.

Stormschade al tweemaal zo groot als gemiddeld

Gemiddeld zorgt stormschade in ons land jaarlijks voor een schadelast van € 50 miljoen. Het Verbond van Verzekeraars raamde de stormschade van 3 en 18 januari in eerste instantie op respectievelijk € 10 miljoen en € 90 miljoen. Dat bedrag heeft Achmea dus alleen al moeten ophoesten.

Aanpassen aan ander klimaat

Achmea kreeg in 2016 ook al te maken met een forse kostenpost door extreem weer: de hagelstorm van juni zorgde toen voor € 300 miljoen schade. Dat was de grootste oorzaak van het verlies van € 382 miljoen dat het concern over dat jaar leed. “Als verzekeraar zien we het aantal schades als gevolg van extreem weer stijgen. We moeten ons in Nederland aanpassen aan een veranderende leefomgeving en klimaat. Als verzekeraar zoeken we de samenwerking met onze klanten en met overheden om zo de schadelast en overlast voor iedereen te beperken”, aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin.
Welke impact de stormschade dit jaar heeft op de resultaten, wordt pas in augustus bekend: dan presenteert Achmea de halfjaarcijfers.

Reageer op dit artikel