nieuws

Adfiz vraagt input voor witboek over gevolgen provisietransparantie

Schade 2895

Adfiz vraagt input voor witboek over gevolgen provisietransparantie

Adfiz roept adviseurs op praktijkverhalen aan te dragen voor een witboek ‘Waarde van Advies’ over de negatieve gevolgen die actieve provisietransparantie bij schadeverzekeringen kan hebben voor de keuze die de consument maakt. Dat wil de vereniging gaan aanbieden aan minister Hoekstra (Financiën). “Medewerking van de hele markt is nodig.”

Adfiz is tevreden dat de Tweede Kamer tegen actieve provisietransparantie heeft gestemd. “Een mooi resultaat van een lange en intensieve lobby achter de schermen. Nu moeten we als branche doorpakken. De minister heeft immers aangegeven eerst onderzoek te willen voeren naar de effecten en wenselijkheid van transparantie.”

Behoefte aan praktijkverhalen

De brancheorganisatie wil dat doorpakken vormgeven met een witboek Waarde van Advies, dat Hoekstra input moet geven. “De toegankelijkheid van advies is al vele jaren een belangrijk thema in onze gesprekken met politici en beleidsmakers. De verkeerde uitwerking die actieve provisietransparantie kan hebben op de keuze voor de consument is daarbinnen één van de gespreksonderwerpen. We merken dat politici en beleidsmakers behoefte hebben aan verhalen uit de dagelijkse praktijk. Dat werd ook duidelijk tijdens het rondetafelgesprek dat Adfiz-leden onlangs hadden met Tweede Kamerleden.”

Kwetsbare klant de dupe

Adfiz wil daarom die verhalen uit de praktijk gaat bundelen in het witboek. De vereniging zoekt vooral naar “heldere en concrete” voorbeelden “waaruit blijkt dat (kwetsbare) klanten de dupe zijn als prijs prevaleert boven de waarde van onafhankelijk advies op maat”. Het witboek met praktijkvoorbeelden zal vervolgens worden aangeboden aan de minister en aan de markt. “Medewerking van de hele markt is nodig”, aldus Adfiz. Dat roept daarom alle adviseurs (lid of geen lid) op om praktijkcases in te dienen via info@adfiz.nl, onder vermelding van Witboek Waarde van Advies en met vermelding van naam en telefoonnummer.

Reageer op dit artikel