nieuws

Bruins doof voor hernieuwd pleidooi voor lager vrijwillig eigen risico zorgpolis

Schade 1307

Bruins doof voor hernieuwd pleidooi voor lager vrijwillig eigen risico zorgpolis
André Rouvoet. Foto: Gerard Til

Nadat DSW-directeur Chris Oomen vorig maand al pleitte voor een lager maximaal eigen risico bij de zorgpolis lijken ook de andere zorgverzekeraars om. André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, wil het eigen risico maximeren op € 650. Een te hoog vrijwillig eigen risico is volgens Rouvoet slecht voor de solidariteit tussen zieke en gezonde Nederlanders. Minister Bruins (Medische Zorg) heeft echter al aangeven niet te willen morrelen aan het vrijwillige eigen risico.

Voor dit jaar is de verplichte eigen risico, na een aanvankelijke wens van de nieuwe coalitiek om dit verhogen, opnieuw vastgesteld op € 385. Verzekerden kunnen dit opschroeven tot € 885 waardoor ze een substantieel lagere maandpremie betalen. Uit onderzoeken door productvergelijkers als Independer en Pricewise blijkt dat dit ook steeds vaker gebeurt.

Terug naar beginstand

Wat Rouvoet betreft gaat het eigen risico weer terug naar de beginstand bij de overgang naar de nieuwe Zorgverzekeringswet in 2006, zo meldde hij eind vorige week bij Radio EenVandaag. Toentertijd bedroeg het verplichte eigen risico € 150 en konden verzekerden daarnaast kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 500.

Premie twee tientjes omlaag

Eind vorige maand kwam voorman Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW al met een soortgelijk pleidooi. Hij wil dat het  vrijwillig eigen risico op de zorgverzekering volledig wordt afgeschaft. Hierdoor zou het verplichte eigen risico met € 50 omlaag kunnen en zou de premie voor iedereen met twee tientjes naar beneden kunnen worden bijgesteld.

Symbolische verlaging

Eind september, bij de start van het recente overstapseizoen, maakte de Schiedamse zorgverzekeraar al bekend het verplichte eigen risico van € 385 voor de eigen verzekerden met een tientje te verlagen. Een symbolisch bedrag, noemde Oomen dat toen.

Meer bewust van zorgkosten

In een eerste reactie op het pleidooi van Rouvoet heeft minister Bruins (Medische Zorg) al aangeven niet te willen morrelen aan het vrijwillige eigen risico. Mensen worden hierdoor volgens hem juist meer bewust van de zorgkosten. Ook zouden de zorgverzekeraars de opbrengst van het vrijwillig eigen risico gebruiken om de premie voor andere verzekerden te drukken.

Reageer op dit artikel