nieuws

Onvrede fusie tussen twee Achmea-dochters geëscaleerd

Schade 2174

Onvrede fusie tussen twee Achmea-dochters geëscaleerd

De Raad van Bestuur van Achmea en de directie van De Friesland Zorgverzekering (DFZ) hebben besloten de organisatorische samenvoeging van DFZ en Zilveren Kruis niet zoals gepland te laten plaatsvinden per 1 januari 2018. Dit besluit heeft te maken met het verzoekschrift dat de ondernemingsraad van De Friesland op 19 december heeft ingediend bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam.

De organisatorische samenvoeging is opgeschort in afwachting van de behandeling door de Ondernemingskamer op donderdag 11 januari 2018. De juridische fusie tussen De Friesland en Zilveren Kruis is wel gerealiseerd per 31 december 2017.

In gesprek

Voor de medewerkers van De Friesland verandert er vooralsnog niets. Zij blijven deel uitmaken van dezelfde afdeling en houden dezelfde leidinggevende. Op dit moment zijn de Raad van Bestuur van Achmea, de directie van De Friesland en de ondernemingsraad van De Friesland nog steeds met elkaar in gesprek. Die gesprekken gaan onder meer over werkgelegenheidsgaranties in Leeuwarden en het borgen van de eigenheid van De Friesland. Alle partijen hebben daarbij als doel er samen uit te komen, zodat de procedure bij de Ondernemingskamer niet nodig is. “Wij hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken”, zo meldt De Friesland op de website.

Demonstratie

In november vorig jaar tekenden ze een petitie en in december gingen 400 medewerkers van DFZ een stapje verder. Tijdens de lunchpauze werd er op 21 december gedemonstreerd. FNV Finance verstuurde destijds de directie van Achmea een voorultimatum tegen de voorgenomen fusie van DFZ met Achmea Zilveren Kruis.

Alleen nog administratief werk

In het voorjaar van 2017 maakte Achmea bekend de werkzaamheden de komende vier jaar te concentreren op de kernlocaties Apeldoorn, Leeuwarden, Leiden, Tilburg en Zeist. Daarbij verhuist een op de vier werknemers. Mogelijk verhuist De Friesland in de eerste helft van 2019 binnen Leeuwarden naar de kernlocatie aan de Sophialaan. De vakbonden zijn echter bezorgd dat het hoogwaardige werk binnen de divisie Zorg naar Leiden of Apeldoorn verhuist en dat er in Leeuwarden alleen nog administratief werk en callcenterwerk overblijft. De FNV ziet in Leeuwarden een prima locatie om de zorginkoop te centraliseren.

Reageer op dit artikel