nieuws

E-court zwicht: uitspraken voor zorgverzekeraars openbaar

Schade 1708

De private ‘rechtbank’ e-Court gaat vanaf volgende maand op haar website de namen van de arbiters publiceren en de vonnissen die zij onder meer vellen in opdracht van zorgverzekeraars. De digitale rechtbank zet deze stap naar aanleiding van een onthullend onderzoek door Investico in samenwerking met de Groene Amsterdammer en Nieuwsuur waarbij het gebrek aan transparantie aan het licht kwam. De Kamerleden Van Nispen en Van Dijk (SP) stelden al Kamervragen over deze kwestie, in het bijzonder over de rol van oud-staatssecretaris Fred Teeven.

E-court zwicht: uitspraken voor zorgverzekeraars openbaar

Uit het onderzoek van de Groene, Investico en Nieuwsuur dat vorige week werd gepubliceerd bleek dat vrijwel alle zorgverzekeraars gebruik maken van e-Court. Naar verwachting zullen zij dit jaar tienduizenden Nederlanders met een betalingsgeschil voor het private e-Court slepen. De private rechtbank werd in 2009 opgericht door voormalig Zuidas-advocaat Henriette Nakad. Een computerprogramma dat automatisch en objectief vonnissen kon produceren zou het beter doen dan de reguliere rechtspraak. Bovendien pakken de uitspraken goedkoper uit.

Vergelijking met Einstein en Galileï

De Groene Amsterdammer haalt een paar opvallende kwalificaties van e-Court naar voren van Baron Ruud van Hövell tot Westerflier, oud-rechter en voorzitter van de raad van toezicht van het bedrijf. Hij vindt e-Court “de meest ingrijpende en logische ontwikkeling in de rechtspraak van de afgelopen 150 jaar”. In een interview met het advocatenblad Mr. vergelijkt de baron reacties op een “briljante vinding” van Nakad met de relativiteitstheorie van Einstein. Ook Charles Darwin en Galileï maakten met hun inzichten veel reacties los, wil de baron maar zeggen.

Niet transparant

Diverse andere deskundigen zetten hun kanttekeningen bij de “briljante vinding” van Nakad. “E-Court is niet transparant, en zonder transparantie bestaat er geen onafhankelijkheid en onpartijdigheid”, vertelt hoogleraar rechtspleging en conflictoplossing Eddy Bauw tegen Investico. “Daarom handelt e-Court in strijd met de Europese mensenrechten. Zo simpel moet je dat zien”, aldus Blauw.

Vraag vanuit bredere publiek

E-Court reageert nu op deze kritiek met de belofte om vanaf februari de vonnissen en de namen van de arbiters te publiceren. “Wij dachten dat onze procedure voor procespartijen voldoende en passend was. De vraag vanuit het bredere publiek gaat verder. Daaraan komen wij tegemoet”, laat e-Court weten.

Rol Fred Teeven

Pikant is de rol van Fred Teeven (foto) in deze kwestie. De huidige buschauffeur en voormalige staatssecretaris van Justitie was als Kamerlid ook lid van het comité van aanbeveling van e-Court. Ook als staatssecretaris bleef hij een pleitbezorger van de digitale rechtbank om knelpunten in de gewone rechtspraak op te lossen. Volgens de onderzoeksjournalisten nam Teeven tijdens zijn staatssecretariaat diverse maatregelen die een steuntje in de rug betekenden voor e-Court waaronder een bijna verdubbeling van de griffierrechten bij de reguliere rechtspraak. De Kamerleden Van Nispen en Van Dijk (SP) hebben al Kamervragen gesteld over de kwestie en de rol die Teeven zou hebben gespeeld.

Reageer op dit artikel