nieuws

De carnavalsoptocht: agge mar leut het!

Schade 1546

Verenigingen, vrijwilligers en clubs zijn al maanden bezig met de voorbereidingen voor het carnavalsfeest, vaak wordt er ook al maanden van te voren gebouwd aan een praalwagen. Dat een grote constructie ook risico’s met zich mee kan brengen, daar wordt niet altijd aan gedacht.

De carnavalsoptocht: agge mar leut het!

Want hoe mooier de praalwagen, hoe mooier de Carnavalsoptocht, hoe meer plezier de mensen hebben. Met de grootste zorg wordt de praalwagenconstructie in elkaar gezet, de praalwagen moet immers nóg mooier en grootser worden dan het jaar ervoor.

Vergeet de risico’s niet

Dat een grote en mooie constructie echter ook risico’s met zich mee kan brengen, daar wordt niet altijd aan gedacht. De opbouw op de praalwagen kan zorgen voor instabiliteit, waardoor het voertuig minder makkelijk bestuurbaar wordt. Door de opbouw kan de praalwagen een stuk zwaarder worden, waardoor het remmen moeilijker gaat. De praalwagen kan zelfs omslaan bij een onverwachte manoeuvre.

De combinatie van het trekkende motorrijtuig en de praalwagenaanhanger kan zo groot zijn, dat het nemen van een bocht lastig wordt en hierdoor geparkeerd staande auto’s, wegmeubilair of toeschouwers worden aangereden. De opbouw kan losraken, afbreken of omvallen, met alle mogelijke risico’s voor de mensen op de praalwagen en de toeschouwers. Personen op de praalwagen kunnen van de praalwagen af vallen door een plotselinge stuur- of rembeweging van de bestuurder.

Praalwagenverzekering

Zo zijn er nog wel meer mogelijke risico’s te bedenken. Risico’s waar men liever niet aan denkt tijdens het feestvieren, maar waar wel degelijk rekening mee moet worden gehouden. Ze kunnen immers grote financiële gevolgen hebben voor de bestuurder van de praalwagen en/of de carnavalsvereniging.

Een praalwagenverzekering kan uitkomst bieden. Als er iets mis gaat, draait de eigenaar/carnavalsvereniging niet voor de schade op. Het slachtoffer blijft niet met lege handen achter. Met de Vereende praalwagenverzekering is zowel de praalwagen als het trekkend motorrijtuig verzekerd voor aansprakelijkheid. Voor schade aan personen tot een maximum van ruim 6 miljoen en voor schade aan zaken tot 1,2 miljoen. De polis biedt ook de mogelijkheid de meerijdende personen tegen ongevallen te verzekeren. Er is dekking voor overlijden, invaliditeit en dokterskosten. De dekking geldt voor maximaal tien personen en er zijn verschillende combinaties van verzekerde bedragen mogelijk.

Verklaring Technische Deugdelijkheid

Als het gaat om een carnavalsvereniging, kunnen alle deelnemende praalwagens aan een optocht in één keer worden verzekerd. De praalwagen is ook een dag vóór de optocht en een dag ná de optocht verzekerd, zodat de praalwagen tijdig en verzekerd kan worden vervoerd. De praalwagenverzekering biedt ook dekking in België en in Duitsland, als de optocht maar begint en eindigt in Nederland.

Om er zeker van te zijn dat de praalwagen in bedrijfszekere staat verkeert, kan het zijn dat een Verklaring van Technische Deugdelijkheid nodig is. Dit is een verklaring waarin een keurmeester van een erkend garagebedrijf verklaart dat de praalwagen technisch in orde is.

Dit is een partnerbijdrage van de Vereende. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van de Vereende.

 

Reageer op dit artikel