nieuws

Amerikaanse verzekeringsfraudeurs te kijk in Hall of Shame

Schade 2313

Een grootschalige autoschadefraudeur en een vrouw die haar verloofde met opzet liet verdrinken dingen mee naar de weinig eervolle verkiezing van de Amerikaanse verzekeringsfraudeur van het jaar 2017. Beide fraudeurs figureren in een top 10 van de Coalition Against Insurance Fraud en de Amerikaanse verzekeringssite Property Casualty 360.

Amerikaanse verzekeringsfraudeurs te kijk in Hall of Shame

Met wat de initiatiefnemers een de grootste gevallen van gefingeerde auto-ongevallen ooit noemen is Michael Charles Young uit Sacramento (California) een van de genomineerden. Young kocht via veilingsite Craigslist 100 auto’s die voor het leeuwendeel al beschadigd waren. Daarnaast huurde hij 65 familieleden en vrienden in om botsingen met de auto’s te veroorzaken en voerde hij ongelukken op die nooit gebeurd waren. De medeplegers kregen bovendien een script van Young dat ze konden gebruiken bij het bellen van de verzekeraar voor het indienen van de valse claims.

Valse ongevalsclaim

Young probeerde op deze manier $ 500.000 bij diverse verzekeraars los te krijgen, maar liep tegen de lamp toen een onderzoeker met eigen ogen zag dat een auto, waarvoor de oplichter een valse ongevalsclaim wilde indienen, überhaupt niet had gereden voordat deze door Young naar het verzekeringskantoor was gesleept. Hij werd in augustus 2017 veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf, onder meer voor de verzekeringsfraude maar ook voor andere delicten.

Niet verleende zorg

In de Hall of Shame staan in willekeurige volgorde ook een aantal dokters en (mantel)zorgers die ten onrechte grote sommen geld claimden bij zorgverzekeraars voor onder meer niet verleende zorg. Daarnaast blijkt het plegen van een moord om zodoende te kunnen claimen op de levensverzekering van de overledene een modus operandi die ook buiten ‘Hollywood’ voorkomt.

Stop in bootje

Zo meldde Angelika Graswald zich in april 2015 paniekerig bij de autoriteiten met de mededeling dat haar verloofde Vincent Viafore was verdwenen op de Hudson River in West Point (New York). Viafore zou noodlottig zijn verdronken tijdens een Kajaktocht toen zijn bootje omsloeg. Onderzoekers van de betrokken verzekeraars stelden echter vast dat Graswald had geknoeid met een stop in het bootje zodat ze er zeker van kon zijn dat haar aanstaande nooit levend uit de woeste, koude rivier zou komen en zij $ 250.000 kon claimen op zijn levensverzekering.

Hotel California

Wat haar verhaal ook geen goed deed, was dat Graswald kort na het het ‘ongeval’ was gezien in een nabije kroeg terwijl ze de Eagles-klassieker Hotel California zong. Ook postte ze selfies op social media waarop ze een radslag maakte. Graswald, die schuld heeft bekend, is nog in afwachting van de hoogte van haar gevangenisstraf.

 

Reageer op dit artikel