nieuws

Winters weer: Tot 50% meer verkeersongevallen

Schade 899

Het huidige winterse weer kan tot de helft meer verkeersongevallen leiden. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars op basis van historische gegevens. Blijft de sneeuwval vandaag bescheiden, dan blijft het percentage extra ongevallen beperkt tot maximaal 20%.

Winters weer: Tot 50% meer verkeersongevallen

Op een normale dag vinden er ongeveer 2.500 verkeersongevallen plaats. Uit historische gegevens leidt het Verbond van Verzekeraars af dat dit bij een sneeuwval tot 5 centimeter 10 tot 20% extra verkeersongevallen oplevert. Valt er meer dan 5 centimeter sneeuw dan kan het aantal verkeersongevallen oplopen tot 3.750 (+50%). De extra schadelast kan in dat geval 1,5 tot enkele miljoenen euro’s bedragen.

Tijdstip en plaats

“Daarbij moeten wel een slag om de arm houden”, vertel woordvoerder Rudi Buis namens het Verbond. “Het hangt heel erg af van de dag en het tijdstip waarop de sneeuw valt. Gisteren sneeuwde het weliswaar stevig, maar het was ook een zondag. Ook de plaats waar de sneeuw valt, bepaalt vanzelfsprekend sterk de impact. Wat de precieze gevolgen zijn, weten we pas over een aantal maanden, als de pieken zichtbaar worden.”

Code Rood

Bij het Verbond komen de nodige vragen binnen over de gevolgen van de slecht weer-waarschuwingen door het KNMI op het al dan niet verzekerd zijn. Buis: “Ook als je bij Code Oranje of Code Rood de weg op gaat ben je verzekerd. Er zijn ook mensen die echt op hun werk moeten zijn, denk alleen aan het personeel van ziekenhuizen. Je kunt moeilijk onderscheid maken tussen wat wel en niet noodzakelijk is. Maar als het echt niet hoeft, is het natuurlijk altijd verstandiger om het niet te doen. Een verzekering vergoedt vaak alleen maar de dagwaarde van je auto, nog afgezien van het letsel dat je mogelijk oploopt bij een ongeval.”

Winterbanden

Ook het ontbreken van winterbanden is volgens Buis geen grond om bij een eventueel ongeval niet tot schade-uitkering over te gaan. “Het rijden met winterbanden kan met dit weer onmiskenbaar een voordeel opleveren. Maar het hangt er ook vanaf hoe vaak je deze week nog de weg op moet. Zodra de temperatuur weer boven de 7 graden Celsius uitkomt, hebben veel winterbanden juist een langere remweg. De keuze voor een bepaalde band maakt ’t niet per se veiliger. Het is vooral belangrijk om je rijgedrag aan te passen.”

Reageer op dit artikel