nieuws

Vergelijkers zien fors meer overstappers zorgverzekering

Schade 1846

Met nog drie dagen te gaan, is het aantal mensen dat is overgestapt naar een andere zorgverzekeraar dit jaar aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP bij vergelijkingssites. De restitutiepolis lijkt op zijn retour.

Vergelijkers zien fors meer overstappers zorgverzekering

Volgens Pricewise ligt het aantal overstappers al ruim 25% hoger dan vorig jaar. Bij de financiële website Geld.nl gaat het om een groei van 30% en Zorgkiezer ziet zelfs een verdubbeling van het aantal overstappers. Independer zegt een “stijging” te zien, maar wil geen aantallen noemen. “De komende dagen zal het aantal overstappers nog flink toenemen. Traditioneel gezien is er een piek in de laatste vier à vijf dagen van het jaar”, aldus Pricewise tegen ANP.

Meer risico’s

Opvallend is dat de zogeheten restitutiepolis, waarbij verzekerden een volledige vergoeding krijgen en meer keuzevrijheid hebben tussen zorgaanbieders, “helemaal op zijn retour” is, zegt een woordvoerder van Independer. “Het lijkt erop dat mensen voor een lagere premie kiezen en meer risico’s nemen.”

Ook de andere vergelijkers zien dat mensen “bewuster en scherper” keuzes maken. “Dus alleen fysiotherapie of tandarts in plaats van een breed of uitgebreid pakket”, aldus Pricewise. “Mensen verzekeren echt alleen wat ze nodig hebben”, constateert Geld.nl.

Ruim miljoen switchers in 2016

Vorig jaar stapten ruim 1 miljoen Nederlanders over naar een andere zorgverzekeraar. Dat komt neer op 6,4% van alle verzekerden. Consumenten hebben tot 31 december om hun huidige zorgverzekering op te zetten. Ze hebben vervolgens nog de hele maand januari om een nieuwe zorgpolis af te sluiten.

Premie overstapreden nummer 1

Uit een recent onderzoek van Zorgwijzer.nl blijkt dat premiehoogte de meest genoemde reden is om over te stappen (61%). Van de overstappers zegt 44% dat hun zorgbehoefte is veranderd. 39% is ontevreden over de dekking van de huidige verzekeraar en 30% vindt de service van de huidige zorgverzekeraar onvoldoende.

Van de mensen die niet switchen van verzekeraar gaf driekwart aan weinig verschil te zien in de premies van verschillende zorgverzekeraars. 59% is tevreden over de huidige verzekeraar, 49% heeft geen vertrouwen in andere maatschappijen en 7% van de verzekerden wil of durft niet over te stappen omdat men een chronische ziekte heeft waarvan men verwacht dat dit een effect op de dekking bij de nieuwe verzekeraar heeft.

Deze cijfers wijzen erop dat het totale aantal overstappers door de jaren heen vermoedelijk meevalt. Marktwatchers zeiden daarom eerder deze maand dat zorgverzekeraars zich minder op overstappers lijken te richten en het overstappercentage juist wel eens relatief laag zou kunnen uitpakken. Begin januari maakt informatiecentrum voor de zorg Vektis een eerste schatting van de overstapcijfers bekend.

Reageer op dit artikel