nieuws

400 medewerkers De Friesland protesteren tegen fusie met Achmea

Schade 1957

400 medewerkers De Friesland protesteren tegen fusie met Achmea

In november tekenden ze een petitie, deze maand gaan 400 medewerkers van De Friesland Zorgverzekering (DFZ) een stapje verder. Tijdens de lunchpauze wordt er op 21 december gedemonstreerd. FNV Finance heeft de directie van Achmea een voorultimatum gestuurd tegen de voorgenomen fusie van DFZ met Achmea Zilveren Kruis per 1 januari 2018.

Afgelopen voorjaar maakte Achmea bekend de werkzaamheden de komende vier jaar te concentreren op de kernlocaties Apeldoorn, Leeuwarden, Leiden, Tilburg en Zeist. Daarbij verhuist een op de vier werknemers. Mogelijk verhuist De Friesland in de eerste helft van 2019 binnen Leeuwarden naar de kernlocatie aan de Sophialaan. De vakbonden zijn echter bezorgd dat het hoogwaardige werk binnen de divisie Zorg naar Leiden of Apeldoorn verhuist en dat er in Leeuwarden alleen nog administratief werk en callcenterwerk overblijft. De FNV ziet in Leeuwarden een prima locatie om de zorginkoop te centraliseren.

Eis: geen gedwongen ontslagen

In de laatste week van november tekenden 400 medewerkers van De Friesland een petitie. Over een paar dagen gaan ze protesteren. FNV Finance heeft de directie van Achmea een voorultimatum gestuurd tegen de voorgenomen fusie van De Friese Zorgverzekering (DFZ) met Achmea Zilveren Kruis per 1 januari 2018. De vakbond eist het behoud van autonomie voor DFZ, geen gedwongen ontslagen in de komende 3 jaar, een persoonlijke werkgelegenheidsgarantie en een doorwerking van het sociaal plan van DFZ voor de duur van 5 jaar voor medewerkers die overgaan naar Achmea. Gaat het bedrijf deze maand niet in op de eisen van de vakbond, dan volgen begin volgend jaar werkonderbrekingen. Om de eisen kracht bij te zetten, organiseren vakbonden een actiebijeenkomst aanstaande donderdag bij het kantoor van de verzekeraar.

Reductie tot label

Medewerkers van De Friese Zorgverzekering vrezen voor hun baan en maken zich zorgen over het verlies van autonomie als Achmea de twee zorgdivisies samenvoegt. Zij vrezen dat De Friesland Zorgverzekeraar wordt gereduceerd tot een label binnen het Achmea-aanbod en daarmee de unieke werkwijze van DFZ verloren gaat. Bovendien zijn ze er niet op gerust dat ze hun werk behouden; de verwachting is dat veel werkzaamheden worden gecentraliseerd bij Zilveren Kruis.

Koers Achmea onverstandig

Annelies Bontjer, bestuurder FNV Finance: “Wij vinden de gekozen koers van Achmea onverstandig en overhaast. Achmea breekt met haar afspraak om de autonomie van DFZ te behouden en de verzekeraar naar een hoger plan te tillen. Een plotse ingreep in het beleid die ingegeven is puur door kostenbesparing. De rekening wordt nu gepresenteerd aan het goed draaiende DFZ en zorgt voor ernstige onrust en onzekerheid onder de medewerkers.” De vakbonden en medewerkers trokken al eerder aan de bel. Onder andere deden zij een oproep aan de Raad van Bestuur van Achmea om te investeren in innovatie in het noorden en boden eind november een petitie aan voor het behoud van autonomie.

Reageer op dit artikel