nieuws

Medewerkers De Friesland in actie voor zelfstandigheid

Schade 1498

Medewerkers De Friesland in actie voor zelfstandigheid

Zo’n 400 medewerkers van zorgverzekeraar De Friesland benutten vandaag hun lunchpauze om een petitie te tekenen en die aan te bieden aan Roelof Konterman, vicevoorzitter van de raad van bestuur van Achmea. Zij willen daarmee hun onvrede en zorgen uiten over de samenvoeging van de zorgdivisies Zilveren Kruis en De Friesland.

Afgelopen voorjaar maakte Achmea bekend de werkzaamheden de komende vier jaar te concentreren op de kernlocaties Apeldoorn, Leeuwarden, Leiden, Tilburg en Zeist. Daarbij verhuist een op de vier werknemers. Mogelijk verhuist De Friesland in de eerste helft van 2019 binnen Leeuwarden naar de kernlocatie aan de Sophialaan. De vakbonden zijn echter bezorgd dat het hoogwaardige werk binnen de divisie Zorg naar Leiden of Apeldoorn verhuist en dat er in Leeuwarden alleen nog administratief werk en callcenterwerk overblijft. De FNV ziet in Leeuwarden een prima locatie om de zorginkoop te centraliseren.

Verschraling

De zorgen werden versterkt toen Achmea de samenvoeging van de twee zorgdivisies De Friesland en Zilveren Kruis aankondigde. Dat zou te maken hebben met slechte resultaten bij het label FBTO, maar FNV Finance denkt dat het puur om een kostenbesparende operatie gaat. In de plannen blijven De Friesland en FBTO Zorg in Leeuwarden, maar werknemers en bonden vrezen voor verlies van werkgelegenheid en een verdere verschraling van het werk.

Centralisatie

De medewerkers komen nu in actie omdat zij vrezen dat het verlies van zelfstandigheid De Friesland reduceert tot een label binnen het Achmea-aanbod. Bovendien vrezen ze voor hun baan: de verwachting is dat veel werkzaamheden worden gecentraliseerd bij Zilveren Kruis. Annelies Bontjer, bestuurder bij FNV Finance, zegt dat het beleid van Achmea de afgelopen jaren gericht is geweest op kostenbesparing. “Ook zijn medewerkers bang om de unieke werkwijze van De Friesland Zorgverzekeraar te verliezen.” De vakbonden en medewerkers hebben de raad van bestuur van Achmea al eerder opgeroepen om te investeren in innovatie in het noorden.

Reageer op dit artikel