nieuws

ASR verbetert combined ratio op schade

Schade 4443

ASR heeft de combined ratio in de eerste negen maanden van dit jaar met 1,2 procentpunt omlaag kunnen brengen ten opzichte van 2016. Die bedraagt nu 94,5%, lager dan de norm van 97% die de verzekeraar zelf aanhoudt. Het bedrijf kende weinig grote schades, maar zag wel bij reisverzekeringen de uitkeringen toenemen. Volgens CEO Jos Baeten komt dat onder andere door meer telefoonschades en meer medische zorg in het buitenland. Het operationeel resultaat van ASR steeg in de eerste drie kwartalen met 23,6% tot € 550 miljoen.

ASR verbetert combined ratio op schade

“We zijn tevreden met de resultaten, houden onze koers goed vast en zijn vooral blij dat we blijven groeien in schade”, zegt CEO Jos Baeten over de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers. De groei in schade schrijft hij vooral toe aan een groter wordende particuliere portefeuille via het intermediair. De premie-inkomsten in schade stegen met 5,3%. “Daarbij komt dat onze combined ratio het heel goed doet, zeker in vergelijking met de rest van de markt.”

Roamingkosten en medische zorg

Baeten wijst op het AOV-bedrijf dat volgens hem “hartstikke goed” presteert met een combined ratio van 90,2%. Op property & casualty (P&C) is die verhouding 95,2%, op zorgverzekeringen 98,3%. “We hebben het eerste halfjaar helemaal geen grote schades gezien. In het derde kwartaal hebben we onze fair share van grotere schade gehad, maar we blijven het goed doen in dit segment.”

Iets minder was het resultaat op reisverzekeringen, die traditioneel veel schades schrijven in het derde kwartaal, na het vakantieseizoen. Baeten: “We zien twee bewegingen die ik overigens nog geen trends durf te noemen. Door het wegvallen van de roamingtarieven hebben we iets meer telefoonschades door hoger telefoongebruik. Ook zien we dat gepensioneerden langer in het buitenland verblijven en daar meer medische zorg nodig hebben.

Sterk eerste halfjaar

Dat ASR het zo goed doet in schade dankt het overigens vooral door een sterk eerste halfjaar. Het operationeel resultaat op schade in het derde kwartaal bedroeg € 35 miljoen, iets lager dan in 2016 (€ 37 miljoen). Het cumulatieve operationeel resultaat over negen maanden komt uit op € 141 miljoen. Dat is 42% hoger dan dezelfde periode in 2016. In het derde kwartaal van 2017 zag ASR het totale operationeel resultaat met € 19 miljoen toenemen tot € 165 miljoen. Dat kwam met name door hogere beleggingsopbrengsten in het segment leven. Het cumulatieve resultaat was € 550 miljoen.

Portefeuille Avéro Achmea

Hoeveel groei de deal met de particuliere schadeportefeuille van Avéro Achmea voor ASR oplevert, durft Baeten niet te voorspellen. “We maken daar geen getallen over bekend, maar we zijn er uiteraard optimistisch over. Het is aan de klant of hij gebruikmaakt van ons aanbod.”

“Ik zie wat er gezegd wordt en ik begrijp het ook, maar het is wat het is”, reageert Baeten op de kritiek die Avéro kreeg op de stap om voor adviseurs alvast voor te selecteren naar ASR. “Ik denk dat het goed is dat er een alternatief is en voor ons is het een aantrekkelijke portefeuille. Wij hebben bovendien laten zien dat we een echt intermediairbedrijf zijn.”

Reageer op dit artikel