nieuws

AFM wil actieve transparantie bij schadeverzekeringen

Schade 9215

AFM wil actieve transparantie bij schadeverzekeringen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat financieel dienstverleners hun klanten altijd informeren over de hoogte van de provisie die ze ontvangen op schadeverzekeringen. De toezichthouder pleit voor deze actieve provisietransparantie in een reactie op de consultatie over de implementatie van de nieuwe richtlijn verzekeringsdistributie (IDD).

De richtlijn verzekeringsdistributie (de Europese Insurance Distribution Directive, IDD) schrijft financieel dienstverleners nu geen volledige actieve transparantie voor. Ze moeten klanten informeren over de wijze waarop ze beloond worden. De hoogte hoeven ze alleen vertellen als klanten daarnaar vragen. Ook moeten ze die bekendmaken als ze directe beloning ontvangen in de vorm van een fee of een abonnement. De AFM wil echter dat dienstverleners hun klanten altijd actief informeren, ook als de provisie via de verzekeringspremie wordt betaald.

Lastige vraag

De waakhond is bang dat er twee groepen klanten ontstaan. Wie vraagt naar de hoogte van de provisie kan kritische tegendruk bieden. Consumenten die niet informeren naar de beloning blijven onwetend over de premie die zijn indirect betalen, aldus de AFM.

“De AFM wil hiermee voorkomen dat alleen consumenten die zelf vragen naar de hoogte van de provisie hierover worden geïnformeerd”, aldus de toezichthouder in een persbericht. “Zeker in een online omgeving, waar er geen face-to-face-contact is tussen dienstverlener en consument, is het voor consumenten vaak niet of zeer lastig om te vragen naar de hoogte van de provisie. Door actieve transparantie van financiële dienstverleners is het voor klanten inzichtelijk wat de kosten zijn en welke dienstverlening daar tegenover staat.”

Wens van consument

Volgens de AFM sluit actieve transparantie aan bij de wens van consumenten. Uit de AFM Consumentenmonitor blijkt dat 87% van de ondervraagden wil dat financieel dienstverleners hen actief wijzen op advies- en afsluitkosten van een schadeverzekering. De toezichthouder schrijft in zijn reactie op de consultatie dat er geen redenen zijn in het belang van de klant om hem niet actief te informeren over de ontvangen provisie.

De richtlijn verzekeringsdistributie treedt op 23 februari 2018 in werking. Vandaag sluit de internetconsultatie die de overheid heeft ingesteld. De AFM is tot nu toe de enige partij die een reactie heeft geüpload.

Op de am:dag op 21 november in Utrecht heeft de AFM een sessie over de richtlijn verzekeringsdistributie. Toezichthouders Anne de Groot en Dianne Nap lichten de belangrijkste normen voor adviseurs uit de IDD toe.

Reageer op dit artikel