nieuws

‘Samenvoeging De Friesland en Zilveren Kruis louter vanwege kostenbesparing’

Schade 2670

‘Samenvoeging De Friesland en Zilveren Kruis louter vanwege kostenbesparing’

Achmea gaat de twee zorgdivisies De Friesland en Zilveren Kruis samenvoegen. Dat zou te maken hebben met slechte resultaten bij het label FBTO. Vakbond FNV Finance denkt dat het anders zit en vreest voor de Friese werkgelegenheid: “Wij hebben sterk de indruk dat die puur zijn gebaseerd op kostenoverwegingen.”

Achmea maakte dinsdag bekend dat de twee zorgdivisies op 1 januari worden samengevoegd tot één divisie waarin de merken Zilveren Kruis, Interpolis, ProLife, Avéro, OZF, De Friesland en FBTO gaan vallen. Daarin benadrukt het concern dat De Friesland en FBTO Zorg in Leeuwarden blijven. “Achmea heeft Leeuwarden naast Leiden en Apeldoorn benoemd als kernlocatie voor zorgverzekeringen.” Als reden voor de samenvoeging geeft Achmea op dat FBTO Zorg (onderdeel van De Friesland) de laatste jaren sterk is gegroeid, maar dit jaar met financiële tegenvallers te maken kreeg, waaronder onverwacht hoge zorgkosten. “Om deze tegenvallers op te vangen, is het integreren van zowel De Friesland als FBTO Zorg in de divisie Zilveren Kruis de meest duurzame oplossing.” Die samenvoeging was al langer een optie, geeft Achmea aan.

Onrust en onzekerheid

Maar FNV-bestuurder Annelies Bontjer vraagt zich af of dat de beste oplossing is: “De vraag is natuurlijk voor wie dit het meest duurzaam is. Al laat het antwoord zich raden. Het beleid van Achmea is de afgelopen jaren gericht is op kostenbesparing. Er heerst nu onrust en onzekerheid onder de medewerkers. Zij vrezen voor het verlies van werkgelegenheid en een verdere verschraling van het werk in Leeuwarden.”
Achmea geeft aan dat FBTO een lening nodig had, die door De Friesland werd verstrekt. “Er was toen echter geen sprake van het opheffen van de autonomie van De Friesland”, aldus Bontjer. “Het bevreemdt ons dat nu plotseling bekend wordt gemaakt dat De Friesland Zorgverzekeraar zijn autonomie verliest. De ondernemingsraad is niet geraadpleegd en ook de vakbonden werden pas op de dag van de bekendmaking met een kort telefoontje geïnformeerd. Dat getuigt niet van sociaal werkgeverschap. Hoewel er een goed doorlopend sociaal plan is afgesloten met de vakbonden bij eventueel baanverlies, willen medewerkers graag hun werk behouden. Werkgelegenheidsgarantie is voor hen erg belangrijk.”

Administratieve fabriek

Bonden en medewerkers hebben al eerder hun zorgen geuit over de werkgelegenheid in Friesland: “De angst is groot dat in Leeuwarden enkel een administratieve Achmea-fabriek overblijft van wat eens FBTO Zorg en De Friesland waren. Deze samenvoeging wakkert die onrust nog eens extra aan.”

Reageer op dit artikel