nieuws

Interpolis opnieuw in gelijk gesteld in hagelschadezaak

Schade 5789

Interpolis opnieuw in gelijk gesteld in hagelschadezaak

Interpolis draait niet op voor de hagelschade die een Brabantse melkveehouder in juni 2016 opliep tijdens een sterke zomerstorm. Dat bepaalde het Gerechtshof Den Haag dinsdag in een hoger beroep op het kort geding dat de verzekeraar ook al had gewonnen. Een andere rechter besliste deze zomer dat Interpolis ook de hagelschade van een varkensfokker niet hoeft te vergoeden.

In de zaak van de melkveehouder is sprake van een schadeclaim van bijna € 95.000. De boer had een Bedrijven Compact Polis Agrarisch die wel dekking bood tegen stormschade, maar niet tegen schade door hagel. Daar had hij een aparte hageldekking voor kunnen afsluiten. In november besliste de rechtbank Rotterdam daarom in een kort geding dat Interpolis geen hagelschade hoefde uit te keren.

Vorm en omvang niet van belang

De melkveehouder ging daarop in hoger beroep, daarbij gesteund door boerenorganisatie ZLTO. Gisteren bevestigde het Gerechtshof Den Haag in dit hoger beroep de uitspraak van de Rotterdamse rechter. Dat geen sprake zou zijn van hagel doordat de ijsstenen een omvang van 7 tot 10 centimeter zouden hebben, houdt volgens het hof geen stand. De omschrijving van hagel in de polis en begrippenlijst geven geen aanleiding om onderscheid te maken naar vorm en omvang, aldus de rechter.

Heldere polisvoorwaarden

Die ging evenmin mee met het argument dat storm in dit geval de dominant cause was van de schade. In de polisvoorwaarden wordt hagel tijdens storm  nadrukkelijk uitgesloten van dekking. “Het staat een verzekeraar vrij in de polisvoorwaarden de grenzen te omschrijven waarbinnen hij bereid is dekking te verlenen”, stelt de rechter. Volgens het Hof heeft Interpolis op “heldere wijze” opgeschreven dat als storm gepaard gaat met hagel de schade die ontstaat door de inslag van hagel is uitgesloten.

Ook andere zaak in voordeel Interpolis

Vorige maand kreeg Interpolis ook al steun van de rechtbank Zutphen in een zaak die een varkensfokker had aangespannen. Die liep tijdens dezelfde zomerstorm in Brabant ook hagelschade op en was alleen verzekerd tegen stormschade. De advocaat van de varkensboer kondigde vrijwel gelijk aan in hoger beroep te gaan.

Ook ASR is in een hagelschadezaak verwikkeld. In augustus oordeelde de rechter in Utrecht dat een pluimveehouder met aanvullend bewijs mag komen dat de hagelstenen horizontaal in zijn stallen zijn ingeslagen. Dat wijst volgens de rechter namelijk op stormschade. In deze zaak speelt storm als schade-oorzaak een andere rol, omdat de polisvoorwaarden van ASR en Interpolis anders zijn geformuleerd. ASR heeft niet zo nadrukkelijk als Interpolis schade door hagelinslag tijdens storm uitgesloten van dekking.

Reageer op dit artikel