nieuws

Vakbonden bezorgd dat Achmea Leeuwarden wordt gereduceerd tot callcenter

Schade 3022

Vakbonden bezorgd dat Achmea Leeuwarden wordt gereduceerd tot callcenter

Werknemers van FBTO Zorg en De Friesland Zorgverzekeraar (DFZ) maken zich grote zorgen om de toekomstige werkgelegenheid in Leeuwarden. Dit staat in een brief die zij samen met vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie hebben gestuurd aan de raad van bestuur van Achmea. De Friese medewerkers van Achmea vrezen dat het hoogwaardige werk naar Leiden of Apeldoorn verhuist en dat er in Leeuwarden enkel nog administratief werk en callcenterwerk overblijft.

Achmea kondigde twee maanden geleden aan terug te gaan van acht naar vijf locaties. Tussen nu en eind 2020 gaan de vestigingen in Zwolle, De Meern en Leusden dicht. Leeuwarden blijft wel open, maar de werknemers daar zijn bang dat het hoogwaardige werk, onder andere innovatie en zorginkoop, verhuist naar Leiden. Daar vinden nu ook al veel zorgactiviteiten van Achmea plaats.

Centralisering in Leeuwarden

De vakbonden pleiten er in hun brief, die ze gisteren hebben verstuurd, voor om van Leeuwarden een belangrijke poot te maken voor zorginkoop. Volgens FNV-woordvoerder Annelies Bontjer biedt de sluiting van de vestigingen in Zwolle en Leusden goede mogelijkheden voor centralisering van de kennis van zorginkoop en -producten in Leeuwarden. Dat zou volgens Bontjer leiden tot een grotere variatie in het werkaanbod in Leeuwarden. Als voorbeeld noemt ze een nieuw IT-systeem waar Zilveren Kruis aan zou werken. De Friezen zouden heel graag willen dat die klus naar het noorden van het land verhuist.

Verwerkingsfabriek

“We willen dat naast het traditionele werk ook het ontwikkelwerk naar Leeuwarden komt. Dat ook wij ons bezighouden met innovatie. We willen kortom dat er nieuwe en betere banen komen, zodat de werkgelegenheid in het Noorden toekomstbestendig blijft”, schrijven FNV, CNV en De Unie. In een toelichting op die brief zegt Bontjer dat mensen vrezen dat Leeuwarden een “verwerkingsfabriek” wordt. “Er zijn zorgen dat als al het hoogwaardig werk naar Leiden verhuist er in Leeuwarden een callcenter overblijft. Dat is niet echt toekomstbestendig als je ziet hoeveel callcenterwerk al geautomatiseerd wordt.”

Achmea wil niet op de inhoud van de brief van de vakbonden reageren. De verzekeraar laat weten dat in mei bekend is gemaakt dat de activiteiten van het concern worden geconcentreerd op vijf kernlocaties. Achmea benadrukt dat Leeuwarden een van die vijf kernlocaties is.

Reageer op dit artikel