nieuws

Ruim een derde gestolen personenauto’s wordt teruggevonden

Schade 724

Ruim een derde gestolen personenauto’s wordt teruggevonden

Het aantal diefstallen van personenauto’s is in het eerste halfjaar van 2017 verder gedaald. In de eerste zes maanden van het jaar werden 4254 auto’s gestolen, blijkt uit cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Dat zijn 11% minder autodiefstallen dan in de eerste helft van 2016. Meer auto’s worden teruggevonden.

Het terugvindpercentage van personenauto’s kwam in de maanden januari tot en met juni uit op 34,9%. In het eerste halfjaar van 2016 lag dat cijfer op 34,1%. De lichte stijging komt na een paar jaar van een dalend succes bij het opsporen van gestolen auto’s. Ook gestolen bedrijfswagens, aanhangers en opleggers worden vaker teruggevonden dan een jaar geleden, meldt AVc. De diefstal van die voertuigcategorieën nam bovendien af, net als bij personenauto’s.

‘Maatregelen werpen vruchten af’

De daling van het aantal diefstallen is zichtbaar in personenauto’s van alle leeftijden. Nieuwere types auto’s zijn door verbeterde beveiliging niet gemakkelijk te stelen, aldus AVc. Oudere auto’s worden vaak voor de onderdelen gestolen. “De politie richt zich samen met andere partijen op de aanpak van de handel in van diefstal afkomstige onderdelen. De overheid werkt samen met verzekeraars en particuliere opsporingsbureaus aan het terugvinden van gestolen voertuigen.”Deze maatregelen lijken hun vruchten af te werpen”, concludeert de stichting.

Slecht nieuws voor motorrijder

Twee weken geleden had AVc minder goed nieuws te melden voor motorrijders. Hun tweewielers waren in het eerste halfjaar van 2017 juist geliefder onder criminelen. Er werden in zes maanden tijd 807 motoren gestolen, enkele tientallen meer dan in dezelfde periode van 2016. Bovendien worden gestolen motoren maar zelden in één stuk teruggevonden.

Reageer op dit artikel