nieuws

Ook InShared gaat de strijd aan met smartphonegebruik

Schade 522

Ook InShared gaat de strijd aan met smartphonegebruik

Een dag nadat een confronterend Interpolis-filmpje over appen achter het stuur rondging op social media, komt Achmea-zusje InShared met een eigen manier om smartphonegebruik in de auto terug te dringen. De verzekeraar gaat SafeDrivePods uitdelen aan medewerkers en klanten. Dat zijn een soort muntjes die via een app de tekstfuncties op de telefoon blokkeren.

Volgens InShared wordt een kwart van alle verkeersongelukken veroorzaakt door smartphonegebruik achter het stuur. De verzekeraar wil de smartphoneverslaving doorbreken met de SafeDrivePod. Navigeren en handsfree bellen kan nog steeds, maar als de SafeDrivePod registreert dat de auto rijdt, schakelt hij de tekstfuncties op het beeldscherm van je mobiel uit. Sta je langer dan een halve minuut stil, dan kun je alle functies weer gebruiken.

Gedragsverandering

“We willen een beweging starten die smartphones uitbant van het verkeer,” zegt Johan van den Neste, commercieel directeur van InShared. “Als we daarmee het aantal schades omlaag kunnen krijgen, is dat mooi meegenomen en krijgen InShared-klanten geld terug. Maar het gaat ons veel meer om het maatschappelijke thema. Behalve veel persoonlijk leed, kost het ons met z’n allen ook een hoop geld. Een half miljoen euro per zwaar gewonde om precies te zijn, dus een gedragsverandering is echt op z’n plaats.”

Stok achter de deur

SafeDrivePod kwam in 2016 op de markt en won dat jaar direct een internationale innovatieprijs op het gebied van mobiliteitsmanagement. Autorijders kunnen de app niet uitschakelen zonder dat familieleden, of de werkgever in geval van zakelijk gebruik, daar een melding van krijgen. Volgens InShared is die stok achter de deur nodig om mensen te helpen van hun smartphoneverslaving af te komen.

Gisteren kwam een andere Achmea-dochter in de publiciteit met hetzelfde thema. Interpolis verspreidde een indringend campagnefilmpje waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevaren van bellen en appen achter het stuur.

Reageer op dit artikel