nieuws

Onderzoek collectieve rechtsbijstandpolis voor gaswinningsslachtoffers

Schade 544

Onderzoek collectieve rechtsbijstandpolis voor gaswinningsslachtoffers

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders onderzoekt de mogelijkheid voor een collectieve rechtsbijstandsverzekering voor bewoners van het gaswinningsgebied. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Alders stelt echter tegelijkertijd dat bewoners nu ook al terecht kunnen bij verzekeraars voor zo’n polis. Volgens het Verbond van Verzekeraars is een collectieve oplossing daarom nu niet aan de orde.

De mate waarin rechtsbijstandsverzekeraars thuis geven richting klanten die het gaswinningsgebied wonen, staat al langer ter discussie. Alders heeft op grond van die geluiden een rondgang gemaakt langs de verzekeraars en concludeert hieruit dat bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen wel een rechtsbijstandsverzekering afsluiten voor hulp bij conflicten over schade.

Collectieve verzekering

Wel heeft Alders het Verbond van Verzekeraars de vraag voorgelegd hoe de branche aankijkt tegen een gezamenlijke aanpak samen met overheid. Daarbij is een collectieve verzekering voor Groningers geopperd. De Nationaal Coördinator Groningen heeft aan het Dagblad van het Noorden laten weten dat hij in gesprek gaat met het Rijk als het Verbond positief tegen dat voorstel aankijkt.

‘Niet aan de orde’

Rudi Buis bevestigt namens het Verbond van Verzekeraars dat de brancheorganisatie met de rechtsbijstandsverzekeraars in overleg gaat over ‘Groningen’. “Echter, de collectieve verzekering waar het in dit artikel over gaat is nu niet aan de orde”, aldus Buis. “Groningers kunnen een rechtsbijstandsverzekering afsluiten, behalve als er al schade is, of schade op korte termijn valt te voorzien, maar dat geldt voor alle (schade)verzekeringen. We gaan binnen Verbond in overleg hoe we voor Groningers die schade hebben/krijgen iets kunnen betekenen, wat we overigens al doen door expertise in te brengen binnen de NCG die een schadeprotocol aan het optuigen is. Wat dat ‘iets’ is, gaan we komende weken bepalen.”

Apart rechtsbijstandsfonds

Eerder hield de ChristenUnie in de Groningse Statenfractie al een pleidooi voor een apart rechtsbijstandsfonds voor aardbevingsschade. Het Verbond van Verzekeraar stelde toen al snel twijfel te hebben bij zo’n fonds.

Reageer op dit artikel