nieuws

Nieuwe markttoetreder IptiQ: ‘Het is voor ons geen investering op de korte termijn’

Schade 1380

Nieuwe markttoetreder IptiQ: ‘Het is voor ons geen investering op de korte termijn’

IptiQ, een dochter van de Zwitserse herverzekeraar Swiss Re, gaat vanaf 2018 drie zorgverzekeringen aanbieden in Nederland, zo werd vorige week bekend. Het is voor het eerst sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006 dat er een nieuwe zorgverzekeraar op de markt komt. In een interview met het FD zegt hoofd Marketing Marco Kamerling dat de nieuwe koers geen investering is op de korte termijn.

IptiQ wordt risicodrager van Promovendum, National Academic en Besured en heeft de verzekeringen overgenomen van VGZ. De verzekeraar was al met een levensverzekering op de Nederlandse markt actief. De toetreding tot de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt is opmerkelijk aangezien IptiQ de eerste nieuwe binnenkomer is sinds de invoering van het huidige zorgstelsel in 2006.

Marktvoordeel

In het interview met het FD meldt Kamerling hierover: “‘Het feit dat niemand het de afgelopen tien jaar heeft aangedurfd, vormt voor ons geen beletsel. Het is een privaat systeem met publieke voorwaarden, maar er is sprake van concurrentie, dus op bepaalde delen is marktvoordeel te behalen. Bovendien is Nederland koploper op het gebied van digitalisering. Zeker in vergelijking met andere landen waar we actief zijn. Daarnaast is het mooi meegenomen dat het land veel medische start-ups kent.”

Niet veel moeite

Volgens Kamerling kostte het niet veel moeite om tot de Nederlandse markt toe te kunnen treden: “‘Nee, opvallend genoeg niet. Het heeft natuurlijk te maken met het feit dat we niet vanaf nul hoefden te beginnen, maar drie bestaande merken hebben gekocht. Dat is een verschil met de eerdere partijen die het probeerden. Wat ook heeft meegespeeld is dat Swiss Re een grote partij is die gewend is om met toezichthouders om te gaan. En we merkten dat er vanuit de toezichthouders DNB en NZa interesse was in meer concurrentie op de markt.”

Eerdere toetredingspogingen

In 2015 en 2016 deed zorgverzekeraar Anno 12 een vergeefse poging als nieuwkomer actief te worden op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Begin dit jaar wilde Jos de Blok van Buurtzorg Nederland met het label Zorgeloos Care een poging wagen, maar ook dat initiatief is vooralsnog niet van de grond gekomen. Eind 2016 gaf De Blok aan dat hij meer tijd nodig heeft.

Reageer op dit artikel