nieuws

Avéro Achmea en Zilveren Kruis nemen afscheid van 1.800 intermediairs

Schade 1661

Avéro Achmea en Zilveren Kruis nemen afscheid van 1.800 intermediairs

Avéro Achmea en Zilveren Kruis gaan hun zakelijke zorgverzekeringen via een veel kleiner aantal tussenpersonen aan de man brengen. Ruim 1.800 vooral kleinere intermediairs krijgen komende weken de mededeling dat de samenwerking met de Achmea-dochters aan het eind van het jaar ophoudt. Door met ongeveer 70 zowel landelijke als regionale partijen door te gaan, willen de verzekeraars een kwaliteitsimpuls geven aan hun dienstverlening.

Avéro Achmea en Zilveren Kruis hebben al een selectie gemaakt met welke intermediairs ze nog zaken blijven doen in 2018. Alle huidige samenwerkingspartners worden vanaf maandag door de verzekeraars ingelicht over de nieuwe intermediaire koers. De 70 kantoren die de twee hebben geselecteerd, dekken ongeveer 90% van de huidige zorgportefeuille die via het intermediair bediend wordt. “Bij die 70 partijen zijn een aantal landelijke spelers die landelijke dekking hebben en enkele sterke regionale kantoren”, zegt directeur commercie Jan-Willem Evers. “Bij de tussenpersonen waarvan we afscheid nemen zitten veel partijen met minder dan tien zorgklanten.”

Onvoldoende aandacht

De afslankoperatie in het intermediair is nodig om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen, zegt Evers. “We werken nu samen met zo’n 1.900 intermediairs. Het is onmogelijk iedereen voldoende aandacht te geven. De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) stelt eisen aan kennis en communicatie. Dat kan ik niet van al die intermediairs in de gaten houden. Met de 70 geselecteerde partijen gaan we samen investeren in onze dienstverlening. Zo gaan we inzetten op kennisuitwisseling en laten we hen meedenken over onze proposities.”

Gezondheid op de werkvloer

Ruim tweeënhalf jaar geleden begon Zilveren Kruis met het afbouwen van gelegenheidscollectiviteiten. Dat proces moet eind dit jaar afgerond zijn. Het is volgens Evers geen toeval dat dat samenvalt met de nieuwe strategie voor het intermediair. Samen met de 70 intermediairs wil hij de nadruk leggen op echte collectiviteiten voor werkgevers en sport- en ouderenbonden. “We willen met onze partners werken aan de gezondheid van onze verzekerden. Er is veel aandacht voor gezondheid op de werkvloer. Intermediairs kunnen daar een grote rol in spelen.”

Alternatieven

Hoe intermediairs zullen reageren op hun contractbeëindiging door Avéro Achmea en Zilveren Kruis, vindt Evers lastig in te schatten. Met veel partijen hebben de verzekeraars al gesproken over de plannen voor een nieuwe strategie, maar met veel ook nog niet. “Ik kan me niet voorstellen dat het voor een kantoor met 5 à 10 man grote impact heeft. Sommige zullen hun zorgportefeuille elders onderbrengen. Ook kunnen ze een aantal van onze verzekeringen via een van de geselecteerde serviceproviders aanbieden. Er zijn voldoende alternatieven.”

Reageer op dit artikel