nieuws

Blok ziet niets in schorsing verzekeringsplicht voor onbepaalde tijd

Schade 1575

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie vindt het geen goed idee om een schorsing voor onbepaalde tijd mogelijk te maken van de verzekeringsplicht voor auto’s. Ook niet als een eigenaar stelt dat hij zijn auto niet meer permanent op de openbare weg zal gebruiken. Blok vreest met een onbeperkte termijn voor schorsing dat het aantal wrakken op eigen terrein toeneemt.

Blok ziet niets in schorsing verzekeringsplicht voor onbepaalde tijd

De minister laat dat weten in antwoord op vragen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Zij wilde na een publicatie in De Correspondent over onverzekerde auto’s die in de garage staan, weten hoe vaak verzekeringsplichtigen verzuimen een schorsing van die plicht te verlengen. Ook vroeg ze de minister of hij de mening deelde dat een schorsing voor onbepaalde termijn mogelijk moet worden. Dat is interessant voor bijvoorbeeld oldtimerbezitters die met hun voertuig nooit meer de openbare weg op gaan. Daartegenover moest volgens Kuiken dan wel een forse sanctie komen te staan, voor het geval iemand toch met zijn onverzekerde bolide uit rijden gaat.

Wrakken

Een schorsing voor onbepaalde tijd is volgens Blok onnodig. “Indien een voertuig permanent niet meer op de openbare weg wordt gebruikt, kan de voertuighouder het voertuig ‘buiten registratie plaatsen’. Gevolg daarvan is dat de voertuiggebonden verplichtingen definitief eindigen”, schrijft hij aan Kuiken. Schorsen is volgens Blok bedoeld als tijdelijke maatregel. “Met een onbeperkte termijn gaat het tijdelijke karakter van schorsen verloren en ontstaat het risico op een toename van het aantal ‘wrakken’ op het eigen terrein. Dit is niet wenselijk”, aldus de minister.

€4,8 miljoen aan boetes

Blok zegt niet te weten hoe vaak het voorkomt dat autobezitters verzuimen een schorsing van de verzekeringsplicht te verlengen. Hij kent de motieven niet die mensen hebben om af te zien van verlenging. Wel schrijft hij dat de RDW vorig jaar 13.335 overtredingen die zijn begaan na afloop van een schorsing heeft overgedragen aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). De totale som opgelegde beschikkingsbedragen na afloop van een schorsing is ruim € 4,8 miljoen. Sommige van die boetes zijn nog niet onherroepelijk.

Reageer op dit artikel