nieuws

Ook Zurich International gaat computer claims af laten handelen

Schade 787

Ook Zurich International gaat computer claims af laten handelen

De Zwitserse verzekeraar Zurich Insurance Group gaat in toenemende mate machine learning en articifial intelligence inzetten bij de claimafhandeling. Een test waarbij computers medische claims verwerkten, leverde een besparing van 40.000 arbeidsuren op. De verwerkingstijd voor claims liep terug tot 5 seconden.

Dat vertelde de Nederlandse topman Tom de Swaan van de Zwitserse verzekeraar deze week tegen persbureau Reuters. “We zijn absoluut van plan het gebruik van dit type artificial intelligence uit te breiden. De nauwkeurigheid van deze systemen wordt steeds beter. Door machine learning leidt elke nieuwe claim tot verdere ontwikkeling en verbeteringen.”

Zurich Insurance, een van de grootste verzekeraars van Europa, begon in maart een test. Computers ‘lazen’ in razend tempo medische documenten voor de claimafhandeling. De verwerkingstijd liep terug van een uur naar enkele seconden. Eerder dit jaar begon de Japanse verzekeraar Fukoku Mutual Life Insurance met de vervanging van 34 medewerkers door een computer. De Japanners verwachten een productiviteitsstijging in de claimafhandeling van 30% en een enorme bezuiniging op loonkosten.

Niet bang voor Google

De Swaan zei bovendien dat hij niet bang is dat internetgiganten als Google en Apple zich ook op de verzekeringsmarkt gaan storten. Enkele techbedrijven hebben Zurich Insurance wel laten weten belangstelling te hebben om samen te werken, schrijft de website Business Insurance. “Tot nu toe heeft geen enkel technologiebedrijf verzekeringsrisico’s op hun balans genomen, omdat ze niet gereguleerd willen worden”, aldus De Swaan.

Reageer op dit artikel