nieuws

Boeren en verzekeraar bezorgd over subsidie op weersverzekering

Schade 561

Akkerbouworganisatie NAV en verzekeraar Vereinigte Hagel vragen de Tweede Kamer snel duidelijkheid te geven over de hoogte van de subsidie op de brede weersverzekering. De bijdrage van het Rijk aan die weersverzekering dreigt controversieel verklaard te worden. Verzekeraar en NAV vrezen dat telers daardoor terughoudend zullen zijn met het afsluiten van een weerverzekering.

Boeren en verzekeraar bezorgd over subsidie op weersverzekering

Het ministerie van Economische Zaken trekt jaarlijks €9 miljoen uit voor subsidie op de brede weersverzekering voor teelt in de open lucht. Hierdoor valt de premie die boeren betalen lager uit. Vorig jaar dekte de verzekering maximaal 65% van de premie. Doordat veel telers meededen, kwam de subsidie in 2016 uiteindelijk uit op 62% van de premie.

Subsidie voor 2017 onzeker

De toekomst van de brede weersverzekering is echter onzeker, zo schrijft tijdschrift Boerderij. Omdat het kabinet demissionair is, heeft de Tweede Kamer een aantal landbouwonderwerpen controversieel verklaard. Dat zou niet moeten gebeuren met de subsidie op de brede weersverzekering, meent directeur Jan Schreuder van verzekeraar Vereinigte Hagel. Hoe hoog die uitvalt, is nu nog onzeker. “Het zou mooi zijn als de overheid duidelijk maakt dat de subsidie 65% blijft”, zegt Schreuder tegen Boerderij.

Aanmelden voor 15 mei

Als dat niet gebeurt – bijvoorbeeld doordat de Kamer het onderwerp controversieel verklaart – zullen veel boeren wachten met het afsluiten van de weersverzekering. Ze weten dan immers niet vooraf hoeveel premie ze moeten betalen, zegt Teun de Jong van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV). Telers moeten voor 15 mei de subsidie aanvragen. “De politieke afhandeling van het verhogen van het budget voor de subsidie duurt veel te lang”, aldus De Jong, tegen Boerderij.

Reageer op dit artikel