nieuws

‘Vier op de vijf Nederlanders wil af van eigen risico zorgverzekering’

Schade 1747

‘Vier op de vijf Nederlanders wil af van eigen risico zorgverzekering’

Ruim 80 procent van de Nederlanders is voorstander van een definitieve afschaffing van het eigen risico in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC) onder 1325 mensen in aanloop naar de verkiezingen van morgen. Volgens ZIC wil ruim een kwart terug naar een no-claimregeling binnen de zorgverzekering.

Slechts 11,7% van de respondenten pleit ervoor het eigen risico te behouden om de zorgkosten beheersbaar te houden. Een kleine groep (7,9%) weet niet of eigen risico moet worden afgeschaft.

Voor ruim 82% van de respondenten is het standpunt van politieke partijen over het eigen risico van belang in het stemhokje. Voor 57,3% van de respondenten is het eigen risico een cruciale (en stembepalende factor) voor de Tweede Kamerverkiezingen. Bij nog eens ruim een kwart speelt het eigen risico mee in de stemkeuze.

Actiefste stemmers tegen eigen risico

Mensen die het eigen risico willen afschaffen en terug willen naar een no-claimsysteem zijn volgens het onderzoek van ZIC de actiefste stemmers. Ruim driekwart geeft aan morgen sowieso te gaan stemmen. Van de groep die niet weet wat te doen met het eigen risico, geeft 43% aan de gang naar het stembureau te maken.

Reageer op dit artikel