nieuws

Nieuw product Callas dekt woonlasten bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Schade 3318

Nieuw product Callas dekt woonlasten bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid

Productontwikkelaar Callas springt in het gat dat woonlastenverzekeringen niet dekken: inkomenszekerheid bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. Op het SEH Lentecongres in Nieuwegein introduceerde het bedrijf woensdag de TOP-verzekering (Terugval Opvang Polis) die klanten ook als ze gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken verzekert van minimaal 70% van hun laatste inkomen.

De TOP-verzekering van Callas is een aanvullende verzekering bovenop de woonlastenverzekering. Die laatste verzekert een vast bedrag als mensen volledig arbeidsongeschikt raken. “Als klanten echter gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken, kan hun inkomen teruglopen tot ver onder de 70% van hun inkomen. Daar bestond nog geen goed verzekeringsproduct voor”, legt Wouter Gras, productontwikkelaar van Callas, uit. “TOP heeft een flexibele werking. Als iemand gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, krijgt hij met deze verzekering gegarandeerd 70% van zijn inkomen.”

Rekenvoorbeeld

Gras geeft een rekenvoorbeeld van iemand die € 4.000 verdient. “Wordt deze werknemer volledig arbeidsongeschikt, dan loopt zijn inkomen terug tot 70%: € 2.800. Stel dat hij bij arbeidsongeschiktheid € 3.500 wil hebben. Dan heeft hij een verzekerd bedrag van € 700 nodig. Dat kun je verzekeren met een woonlastenverzekering. Maar stel nou dat deze klant gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Zijn inkomen kan terugvallen tot € 500. Dat gat was tot nu toe niet te verzekeren, vaak ook niet via werkgeversverzekeringen. De TOP-verzekering vult zijn inkomen aan tot die € 2.800.”

Boost voor woonlastenverzekeringen

Gras hoopt dat de nieuwe TOP-verzekering ook een boost gaat geven aan het aantal woonlastenverzekeringen dat wordt afgesloten. “We hebben het vermoeden dat die conversie terugloopt. Eerder werd bij 20% van de hypotheken zo’n verzekering afgesloten, mijn inschatting is dat nu 1 op de 10 klanten kiest voor een woonlastenverzekering bij een hypotheek.”

Concurrent op de woonlastenmarkt BNP Paribas Cardif constateerde eerder al die terugloop. Marieke van Zuien (CCO) schreef die toe aan het provisieverbod, waardoor weinig tijd is om naar woonlastenverzekeringen te kijken. Gras denkt ook dat er tegenwoordig relatief weinig aandacht is voor dit product. “En dat is onterecht, want onderzoek wijst uit dat de groep die bij arbeidsongeschiktheid met de woonlasten in de problemen komt groter is dan 10%.”

AOV versus ORV

Eerder op de ochtend schetste Gras’ collega Michel van Mook op het Lentecongres van Stichting Erkend Hypotheekadviseurs de verschillen tussen verzekeringsbereidheid tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden. In een masterclass over AOV-advies confronteerde hij financieel adviseurs met de volgende cijfers. “De kans dat een 35-jarige die een hypotheek afsluit, gedurende de looptijd overlijdt is 9%. Zijn kans langer dan vijf jaar arbeidsongeschikt te raken is 15%. Toch sluit 83% van de klanten een overlijdensrisicoverzekering en maar 12% regelt iets voor arbeidsongeschiktheid.”

Klanten denken dat arbeidsongeschiktheid geen financiële problemen oplevert, willen er geen geld aan uitgeven of hebben geen vertrouwen dat de verzekeraar uitkeert, noemde Van Mook enkele veelgehoorde argumenten uit de adviespraktijk. “De klant zit niet op een AO-advies te wachten. En toch is het jullie plicht om ze op de risico’s attent te maken. Inventariseer en informeer ze volledig”, hield  hij de zaal met financieel adviseurs voor.

Wft Hypothecair Krediet

Financieel adviseurs met een Wft-diploma Hypothecair Krediet kunnen klanten het nieuwe product aanbieden als onderdeel van een hypotheekadvies. De TOP-verzekering is vanaf vandaag opgenomen in de WIA-planner van Callas. Gras verwacht dat de gemiddelde maandpremie – uiteraard afhankelijk van leeftijd en looptijd – zal liggen tussen de € 18 en € 20 (bruto). Een 20-jarige betaalt voor een looptijd van 20 jaar € 13,64; een 40-jarige met 20 jaar looptijd komt op € 22,30.

Callas is onderdeel van de Duitse Rheinland Versicherungsgruppe en werkt voor de ontwikkeling van producten samen met zusterbedrijf Credit Life International.

Reageer op dit artikel