nieuws

Overstapseizoen zorgverzekeringen leidt tot fors meer meldingen bij zorgautoriteit

Schade 980

Overstapseizoen zorgverzekeringen leidt tot fors meer meldingen bij zorgautoriteit

De Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) heeft in het vierde kwartaal van 2016 fors meer meldingen gekregen over zorgverzekeraars. Dit blijkt uit de kwartaalrapportage van de toezichthouder. Volgens de Nza is vooral het overstapseizoen debet aan de toename.

In het vierde kwartaal van 2016 kwamen er bijna 700 meldingen binnen over zorgaanbieders- en verzekeraars. Dit zijn 200 meldingen meer dan in het derde kwartaal.

Contracteringsproces

In de meeste zorgsectoren is er daling in het aantal meldingen, maar het aantal meldingen over zorgverzekeraars neemt toe in het vierde kwartaal tot 45, 6% van het totaal aantal meldingen. In het derde kwartaal lag dit percentage nog op 15,6%. De forse stijging is volgens de NZa met name te verklaren door de meldingen over het contracteringsproces tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Ook stelden burgers vragen over hun verzekeringen. Ze wilden bijvoorbeeld weten of hun behandeling vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering wordt vergoed.

Over heel 2016 ontving de NZa 2.156 meldingen, 67% meer dan in 2015 toen er 1.289 meldingen van consumenten binnenkwamen over zorgaanbieders- en verzekeraars. In het laatste kwartaal van 2016 waren Noord-Holland en Zuid-Holland met respectievelijk 20 en 17,6% koplopers bij het aantal meldingen.

Reageer op dit artikel