nieuws

Ipsos: 57% Nederlanders wil dat overheid in plaats van verzekeraars zorg regelt

Schade 1341

Ipsos: 57% Nederlanders wil dat overheid in plaats van verzekeraars zorg regelt

Meer dan de helft van alle Nederlanders (57%) wil dat de overheid de zorg weer gaat regelen, in plaats van de verzekeraars. Uit een onderzoek van bureau Ipsos voor dagblad Trouw blijkt dat Nederlanders weinig vertrouwen hebben in het huidige zorgstelsel, dat in 2006 werd ingevoerd.

Ipsos ondervroeg in opdracht van Trouw bijna 1000 Nederlanders over het huidige zorgstelsel. De krant schrijft dat slechts 1 op de 3 mensen het huidige eigen risico wil afschaffen als dat met zich meebrengt dat de zorgpremie stijgt. “Zelfs onder de SP-kiezers is vanwege deze afweging ‘maar’ 60 procent voor afschaffen van het eigen risico, terwijl de partij onder meer met de slogan ‘zet de zaag in het eigen risico’ de campagne in gaat”, aldus Trouw.

Nationaal zorgfonds

Het plan van de SP voor een ‘nationaal zorgfonds’ vindt niet alleen steun bij linkse kiezers, constateren Ipsos en Trouw. Van de VVD-aanhang zou 48% het idee steunen en van de CDA-kiezers is 59% voorstander van een zorgstelsel geregeld door de overheid in plaats van door de verzekeraars. Driekwart van PVV-stemmers wil een overheidszorgfonds, terwijl de partij zelf daar anders over denkt. SGP-aanhangers houden als enigen een groot vertrouwen in de sturende rol van de verzekeraars.

Met de solidariteit tussen generaties zit het nog wel goed, aldus Trouw. Volgens het onderzoek vindt twee derde van alle Nederlanders het geen goed idee als rijke ouderen sommige zorgkosten uit eigen portemonnee moeten betalen.

Reageer op dit artikel