nieuws

Verzekeraars: ‘Roer moet om bij afvalbedrijven’

Schade 1683

Verzekeraars: ‘Roer moet om bij afvalbedrijven’

Afval- en recyclingbedrijven moeten meer doen om het aantal branden terug te dringen. Dat zei directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars zaterdag in een uitzending van EenVandaag. Sommige verzekeraars zijn vanwege het risico al gestopt met het verzekeren van afvalverwerkers. “Op deze manier kunnen we niet verder. Het risicobewustzijn is nu onvoldoende. Dat moet echt omhoog”, aldus Weurding.

Het Verbond becijferde dat afval-en recyclingbedrijven in 2013, 2014 en 2015 door dertien grote branden zijn geteisterd die samen voor meer dan € 173 miljoen schade hebben aangericht. In dat schadebedrag zijn de kleinere branden (minder dan € 1 miljoen schade) niet meegenomen. Cijfers over 2016 heeft het Verbond nog niet, maar ook afgelopen jaar vonden een aantal miljoenenbranden plaats. Volgens EenVandaag waren er in 2016 in totaal 44 branden, in 2015 waren dat er 27.

Strengere regelgeving
Weurding pleit voor strengere en betere regelgeving waaraan de recyclebedrijven moeten voldoen. Volgens de voorman van het Verbond is het grote aantal afvalbranden niet alleen een probleem voor de bedrijven zelf. Ook de omgeving heeft er last van, bijvoorbeeld doordat er milieuschade ontstaat. Verder is bij deze branden vaak een langdurige inzet van brandweer en hulpdiensten nodig. “De veiligheid is in het geding. Niet alleen van het bedrijf, maar ook van werknemers, omwonenden en het milieu.”

Preventiemaatregelen
De meeste branden in afval- en recyclingbedrijven ontstaan door broei in bijvoorbeeld matrassen of stoffen of door zelfontbranding van accu’s en batterijen. Volgens het Verbond kunnen afval- en recyclingbedrijven veel doen om brand te voorkomen, vooral omdat er zoveel bekend is over de oorzaken. De verzekeraar noemen het goed monitoren van de opslag de belangrijkste preventiemaatregel: welk materiaal ligt waar opgeslagen en hoe? Ook temperatuur en vochtigheid moeten in de gaten gehouden worden. Maatregelen om brand te beperken en te bestrijden zijn eveneens essentieel, aldus Weurding.

Reageer op dit artikel